Ki végezze az ablakfelújítást?

Ablakfelújítás – Ki végezze az ablakfelújítást?

Sokan látják már, hogy otthonuk nyílászárói nem igazán működnek jól. Nem csukódnak és nyílnak úgy, mint régen, süvít mellettük a szél, egekben a gázszámla. Ugyanakkor úgy gondolják, hogy az ablakjavítás nem nagy dolog: akár ők egyedül is egy hétvége alatt letudják, vagy az ezermester hírében álló kolléga megoldja ügyesen. Pedig a jó szakember sok kíntól, gondtól és kiadástól kímélhet meg bennünket.

Bármilyen kiváló nyílászárót be lehet építeni rosszul, és még egy olcsóbb, kevésbé minőségi ablakot is be lehet tenni a helyére jól. Sokszor előforduló probléma az, hogy az új tulajdonos ismerős szakival építteti be új nyílászáróit, majd a nem szakszerű beépítés után megy reklamálni a kereskedő céghez, hogy ezek az új ablakok nem váltották be az ígéretüket.

A kontárság ára

A szakemberek ilyenkor kiszállnak, és néhány szerszám segítségével utánállítják a rossznak lefestett ablakszerkezetet. Ezért a legtöbbször bizony kiszállási és szerelési díjat is kérnek, hiszen ez a munka nem tartozik a garancia körébe. Sajnos olyan is van, hogy az ismerős szaki munkáját meg kell szüntetni, azaz az ablakot ki kell bontani, és újra be kell építeni.

Aki spórolni akart, nagyon rosszul járt: ki kell, hogy fizesse újra a beépítési díjat és még a bontás költsége is őt terheli. Ennél – ha lehet – még rosszabb eset az, ha a nyílászáró helytelen beépítésére akkor kerül sor, amikor már a nyílászáróra rá van vakolva, ki van festve, hozzá van burkolva, stb. Ekkor a bontás-beépítési költségén túl még a fal- és egyéb javítási, helyreállítási munkák költségét is viselni kell.

A mesterség dicsérete

Ezzel szemben ritka eset az, hogy egy ablakfelújító szakember még akár egy rosszul legyártott nyílászárót is ne legyen képes jól beépíteni. Manapság persze már nagyon kevés a valós garanciális probléma. Persze óvakodni kell az otthon a garázsban, vagy egy lelakott gépsoron összerakott, adott esetben hulladékból készült nyílászáró profiltól. Egy jó, tapasztalt, hozzáértő, nyílászárókkal foglalkozó cég szakemberei és beépítői szinte mindent meg tudnak oldani. Ezek után döntsön minden lakásfelújító okosan, hogy hol vásárolja nyílászáróit, és kivel építteti be azokat. Érdemes végiggondolni azt, hogy egy kis spórolás a nyílászárókon, vagy a nyílászárók beépítésén milyen sokba kerülhet a végére.

Ha további tanácsokat is olvasna erről, facebookos oldalamon érdemes szétnéznie.