Kiderült: a kockaház a legnépszerűbb a magyaroknál I.

Ablakfelújítás –  Kiderült: a kockaház a legnépszerűbb a magyaroknál I.

Minden negyedik magyar kockaházban lakik – derül ki egy nemrég készült felmérésből, amely szerint a magyarok 33%-a a jövőt is el tudja képzelni egy ilyen típusú ingatlanban.

Nincsen vidéki főutca, de külvárosi táj sem kockaház nélkül. Valószínűleg sokakat köt valamilyen emlék a sátortetős családi házakhoz, legyen az a gyerekkor vagy egy nyaralás. Egy nemrégiben készült reprezentatív felmérés szerint a magyar lakosok szíve inkább húz a kockaházak felé – a válaszadók további 43%-a mondta azt, hogy lehetséges, hogy vásárolna ilyen házat –, mint sem (25%), ami nem csoda, hiszen felújítással modern otthon válhat belőlük. Az ikonikus háztípust csak a mediterrán jellegű földszintes családi ház előzi meg népszerűségben a friss kutatás szerint.

Kádár-kockák, a tipikus vidéki házikók

A válaszadóknak kockaházak képeit mutatva a Kádár-kocka és a kockaház kifejezések spontán módon nagyon magas arányban beugranak. Érdekes, hogy akik nem így nevezik, azok általános, generikus megnevezéseket használnak (családi ház, átlagos, tipikus), ami arra utal, hogy ez „a vidéki ház” egyik megtestesítője.

Nem nosztalgiahullám, hanem alternatíva

Nem meglepő, de alig van olyan – a felmérésben megkérdezettek csupán 2%-a –, aki ne látott volna ilyen házat kívülről vagy belülről. A kockaházakat tehát szinte mindenki ismeri. Sokan vannak, akik laktak vagy most is laknak ilyen házban, majdnem a magyar lakosság fele (49%), a válaszadók 23% jelenleg is ilyen típusú otthonban él. Jóval magasabb a kockában lakók aránya a falvakban, akik közül 41% él ilyen házban. A térségek közül kiemelkedik ebből a szempontból Kelet-Magyarország: az itt élők 32%-a tölti mindennapjait kockában.

Milyen a tipikus kockalakó?

A lakók több mint fele (56%) nem saját döntése alapján lakik a házban, hanem ide született (22%), a szüleivel együtt költözött oda, esetleg a párjához, párja szüleihez (14%-14%), vagy örökölte (6%). Emellett, több mint a lakosság harmada vásárolta ezt a típusú ingatlant – ez egyébként az 50-65 évesek körében a legjellemzőbb formája annak, ahogy a kockába költöztek.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is. 

Nyitókép: Wikipédia / Globetrotter19