Kiderült: a kockaház a legnépszerűbb a magyaroknál II.

Ablakfelújítás –  Kiderült: a kockaház a legnépszerűbb a magyaroknál II.

Minden negyedik magyar kockaházban lakik – derül ki egy nemrég készült felmérésből, amely szerint a magyarok 33%-a a jövőt is el tudja képzelni egy ilyen típusú ingatlanban.

Ezt imádja a magyar a kockaházakban

Jellemzően kedvező áruk (67%), illetve főként a környék miatt teszik le a voksukat a kockák mellett (45%). A megkérdezettek 65%-a gondolja úgy, hogy átalakítással kiváló otthon válik a régi épületekből, a kockaházban élők körében pedig ez a szám még magasabb (73%).

Az emberek jó alternatívát látnak a kockaházakban egy modern otthon megteremtésére, feltehetőleg azért, mert tartósnak tartják őket és úgy gondolják, hogy sokáig fognak állni (60%), emellett a vélemények szerint stabil, megbízható szerkezetűek (58%) és jól alakíthatók (52%).

Bár árazásukban nem térnek el jelentősen a többi téglaháztól, mégis jobb vétel lehet, mert itt valamivel biztosabban tudható, mi a műszaki tartalom. Sokaknál előnyt élvez, hogy remek felújítási „alapanyag” több okból is: strapabíró, jól alakítható, időtálló. Amiért azonban a fiatalok is felfigyeltek rá, hogy az arányai miatt a most trendi minimál stílushoz rendkívül jól passzol.

Régi házból divatos otthon

A felmérésből kiderül, hogy nagyon vegyes a kockaházak állapota, a legtöbben jó (41%) vagy közepes (22%) állapotúnak találják az ingatlant. Az ott lakók a kockaházak ötödére (17%) mondják, hogy felújított. Jellemzően a városi kockaházak felújítottak (28%), a falvakban lévők alacsonyabb arányban (10%).

A kockaház-lakók az átlagnál több felújítást terveznek. Különösen a nyílászáró-cserét (47%), tetőcserét (45%), belső szerkezeti átalakítást (30%) és a fűtéskorszerűsítést tervezik többen (42%).

A felújítás pedig könnyedén megtérülhet, főleg, ha hosszú távon tervezünk maradni: a válaszadók többsége (70%) nem is akar elköltözni a kockaházából. A kisebbségben lévő (30%) elköltözni vágyók magasabb arányban a gyerekesek közül kerülnek ki. Feltehetőleg azért, mert a család bővülésével válik szükségszerűvé a költözés.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

Nyitókép: Wikipédia / Globetrotter19