Kiváló tippek, ha nyáron is hűvösben szeretne lenni II.

Ablakfelújítás – Kiváló tippek, ha nyáron is hűvösben szeretne lenni II.

Kikészítik ezek a meleg nyári napok? Nem tud vagy nem akar klímát venni? Sebaj, most néhány egyszerű tippel abban segítünk, hogyan tudja hűteni a lakást nyaranta egyszerűen, gyorsan és könnyedén.

Bár a légkondicionálás egyre több helyen elérhető, de sok lakás van, ahol anyagi vagy egészségügyi megfontolásból még nem szereltettek be klímát, és ragaszkodnak a természetesebb módszerekhez, ha arról van szó, hogyan hűtsék le a lakást nyáron.

Nagyszüleink praktikái a mai napig megállják a helyüket, ezért érdemes ezekhez fordulni, ha hűvös nyári lakot szeretne az ember. Mindennek a titka a jó szellőztetés és árnyékolás. 

Hogy csináljam jól?

Azt már tudjuk, hogy nappal tilos, éjszaka viszont ajánlott szellőztetni. Ha mégis napközben nyitna ablakot, mindig ügyeljen arra, hogy merre jár a nap. Nyáron az északi tájolású ablakokat éri a legkevesebb fény, így, ha mindenképp szellőztetni szeretne, ezeken keresztül teheti azt meg. Ha pedig este nyit ki mindent, ott motoszkál a kérdés: hogyan lesz nyugodt így az álmunk?

Úgy, hogy érdemes olyan ablakot nyitva hagyni éjszakára, ami szúnyoghálóval vagy ráccsal védett, és ne nyissa ki teljesen, csak bukóra, így ugyanis a hideg levegőn és egy-egy ügyes rovaron kívül más nem fér be rajta. Őrizetlenül hagyott vagy hivalkodó helyen lévő ablakot azonban ne nyisson ki éjszakára. Ez felkeltheti a betörők figyelmét.

A szellőztetés leggyorsabb módszere pedig az, ha kereszthuzatot csinál. Ehhez szintén az éjszaka a legjobb időpont. Nyisson ki szélesre minél több, egymással szemben lévő ablakot és ajtót, hogy a huzat átsöpörhessen közöttük. 

A lakás éjszakai áthűtése kulcsfontosságú ahhoz, hogy utána napközben se melegedjen fel a levegő, a másik fontos tényező azonban az árnyékolás.

Árnyékolás

A ház keleti, nyugati és déli oldalát több órán át éri a nap, ezeken az oldalakon tehát érdemes teljesen besötétíteni a lakást.

Korán reggel, amikor a napnak még nincs sok ereje, be kell húzni a sötétítő függönyt vagy leereszteni a hővisszaverő függönyt, és, ha vannak spaletták az ablakon, azokat is érdemes becsukni, majd egészen addig úgy tartani, amíg direkt fény éri az ablakot. Ez segít kint tartani a nap legforróbb sugarait, és, mire az ember hazajön a munkából, a lakás még mindig kellemes hőmérsékletű lesz. Fényt csak azon az ablakon át szabad beereszteni a házba, amit nem ér a nap.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is. Ha bővebben is érdekli a téma, olvassa el cikkünk első részét.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...