Körbeforog a kilincs: a bukó-nyíló ablakok előnyeiről és hátrányairól

Ablakfelújítás – Körbeforog a kilincs: a bukó-nyíló ablakokról

Írásomban minden részletet igyekszem összeszedni a bukó-nyíló ablakokról, valamint tipikus hibáiról és ezek megoldásáról. Olvasson tovább, ha ilyen ablaka van, vagy éppen a felújítását tervezi.

Milyen ablak lehet bukó-nyíló?

Bukó-nyíló ablakok a legtöbb esetben hőszigetelt üvegezésűek, hiszen ezeket az ablakokat az 1980-as évek végén kezdték el gyártani. Ritka az olyan ablak, amely korábbi gyártású. A korszerű üvegezésű ablakokat szintén korszerű, belső vasalatos zárszerkezettel együtt szerelték

Nem lehet becsukni vagy kinyitni az ablakot, körbeforog a kilincs… Mi lehet a probléma?

  1. Az ablak le van ereszkedve. Ezt a legtöbbször házilag is be lehet állítani úgy, hogy az ablak pántjánál levő csavart imbuszkulccsal megemeljük. Ezzel sokszor megoldódik az ablak súrlódási problémája. Ha nem segít, akkor minden bizonnyal teljesen megemelt állapotban van az ablak, így nem lehet tovább emelni.
  2. Sok esetben a zárszerkezet törése, kopása miatt nem nyílik az ablak. A sérülés miatt az ablak vagy az ajtó kilincs körbe forog. Abban az esetben sokan rögtön cserére gondolnak, ugyanakkor sok esély van arra, hogy fel is lehet újítani.

Hogyan tudhatjuk, hogy a zárat cserélni kell vagy felújítani?

Zárcsere: Azokat a zárakat szoktuk kicserélni, ahol könnyen elérhető az utánpótlás. Kereskedelmi forgalomban lévő ilyen típusokból Dunát lehet rekeszteni, a legismertebbek közé tartozik a Rotó és a GU. Ha ilyen zára van, és rossz, a legjobb kiszerelni a régit és betenni az újat.

Zárfelújítás: Zárat abban az esetben érdemes felújítani, ha nincs belőle utánpótlás, mert már nem gyártja a gyártó. Ez egyre sűrűbben fordul elő. Ha a zárat a nyolcvanas években kezdték el gyártani, sokszor még a kétezres években is elérhető volt az utánpótlás. Sőt, a nagy és ismert gyártók még ma is adnak nagyon régi zárszerkezeteikhez is alkatrészt, de ezt már nem éri meg megvenni, mert többe kerül, mint egy komplett új ablak! A nem ismert, kisebb gyártóknál nem is vesződnek utánpótlással vagy alkatrész-ellátással, egyszerűen nem érdekük, hogy a zárjaik javíthatók legyenek. Mi viszont, a magyar piacon szinte egyedülálló szolgáltatással vállaljuk a meglévő, kopott vagy törött zárak felújítását. Forduljon ezzel is hozzánk bizalommal.

Hogyan lehet visszaállítani a lelógott ablakot, ajtót?

A legtöbbször az ablaküveg újrabeállításával orvosoljuk a gondot. Ilyenkor kivesszük az ablaküveget, beállítjuk (azaz újraékeljük) az ablakszárnyat, majd az üveget újra visszarakjuk úgy, hogy utána az ablakot egy újjal megegyező könnyedséggel lehet csukni és nyitni. Ez részben a tömítőanyagnak is köszönhető, mert ilyenkor azzal is kihúzzuk az üveg mellett. Ez amúgy a vízzárás miatt is nagyon fontos lépés. Ha esetlegesen az újraékelés során eltörik az üveg, azt díjmentesen pótoljuk.

Mit kell csinálni, ha az ablak vagy ajtó nyitáskor kibukik?

Ennek két oka lehet, az egyik a pántkopás, amit, ha még lehet állítani, akkor emeléssel meg lehet oldani. A másik oka a zárszerkezet törése-kopása lehet, erről a fentiekben már olvashatott.

Ha további információkra van szüksége, facebookos oldalamon is érdemes szétnéznie.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...