Közeledik a tavasz: még mindig nem késő, hogy felújítsa ablakát

Ablakfelújítás – Közeledik a tavasz: még mindig nem késő, hogy felújítsa ablakát

A lakásfelújítás egyik döntő lépése a nyílászárók rendbetétele. Sok mester, de sajnos számos szélhámos is jelen van a piacon. Néhány fontos alapfogalom megismerésével és egy kis gondossággal ön a legjobbat kaphatja a pénzéért. Ha elolvassa ezt a cikket, máris felkészültebben fogadhatja a mestert, akit megtisztel azzal, hogy odaengedi az ablakához.

Érdemes kitérni az alapfogalmakra, amelyekkel biztosan találkozni fog a felújítás során, és amelyeknek döntő szerepe lesz a választásában.

Légkamra

Ezzel a kifejezéssel a műanyag nyílászáróknál találkozunk. Mivel a levegőnek is jelentős a hőszigetelő értéke, ezért a műanyag ablakkeretek belseje üreges, azaz több légkamrára van osztva. A légkamrák száma határozza meg a szerkezet hőszigetelő tulajdonságát. Míg régebben a 3 és 5 légkamrás modellek közül választhattunk, addig újabban szinte teljesen eltűntek a 3 légkamrás szerkezetek, immár az 5 és 7 légkamrás kereteket kínálják a gyártók és kereskedők.

A légkamrák számának növekedése azonban egyben profilvastagodással is kell, hogy járjon. Sajnos ez nem minden esetben, illetve nem minden gyártónál van így. Egyre-másra találkozhatunk olyan gyártmányokkal, amelyek 7 légkamrával csalogatják ugyan a kedves vásárlót, ám a keretek profilvastagsága nem tér el az 5 légkamrás szerkezetétől. A merevítés hiánya rettenetesen meggyengíti az ablakot. Tulajdonképpen csak annyi történik, hogy a gyártó ugyanabba a vastagságba belesűrített még 2 légkamrát. Ettől a termék hőszigetelő értéke ugyan nem nőtt, de több pénzt lehet elkérni érte. Ezért vásárlás során minden alkalommal győződjünk meg erről az „apróságról”.

Ha a felújítás valódi célja a fűtési energia megtakarítása (és mi más lehetne), akkor messziről kerüljük a márka nélküli termékeket!

„U” érték, vagy „k” érték

Gyártónként változhat a megjelölés, bár ma már legtöbben az U értéket tüntetik fel. Ez az érték az ablakok üvegeire vonatkozik, azon belül is a hőátbocsátási tényezőt határozza meg. Minél kisebb az értéket jelölő szám, annál kisebb az adott üveg hőátbocsátási tényezője, azaz annál nagyobb a hőszigetelő értéke.

A legtöbb helyen 1,4 vagy 1,1 U értékű üveget kínálnak a kereskedők. Ritka, és meglehetősen drága az egyes gyárak kínálatában szereplő 0.7, vagy 0.5 U értékkel rendelkező háromrétegű üveg. Abban megegyezhetünk, hogy a leggyakoribb kétrétegű üvegek már képesek kielégíteni a legmagasabb igényeket is, kivéve persze, ha passzívházat akarunk építeni. A rétegek közti argon, vagy krypton gáz biztosítja a megfelelő hőszigetelést.

Vásárlóként meglehetősen nehéz megállapítani, hogy a választott ablakaink üvege megfelel-e mindazoknak a követelményeknek, amelyeket az értékesítő mond, vagy amiről a nyílászáró leírása tanúskodik. Egy dolgot azonban tehetünk. A legtöbb gyár úgynevezett bevonatos üvegeket kínál. Ez azt jelenti, hogy a tűző nap általi átmelegedéstől óvja az ablaküveget egy hővisszaverő bevonattal. Ennek a bevonatnak a meglétét egy egyszerű öngyújtó segítségével le tudjuk ellenőrizni.

Tartsuk az ablak üvege elé az öngyújtót. Ha nem pont szemből nézzük a visszatükröződő lángot, hanem kicsit oldalról, akkor kétrétegű üveg esetén összesen 4 darab lángot fog visszatükrözni az üveg. Két-két lángpárt látunk az ablaküvegben. Ez a két réteg miatt van. Ha azonban hővisszaverő bevonattal van ellátva az üveg, belülről nézve a második láng színének el kell térnie a többitől. Általában sötétebb, vörösebb, vagy ciklámen színű. Ha minden láng azonos színű, lemaradt a bevonat az ablakról, ez esetben pedig aligha éri el a leírásában szereplő hőszigetelő értéket.

A beépítés során, azt javaslom, legyünk jelen! Ha nem értünk hozzá, az sem baj, csak érezhető legyen a jelenlétünk. A munka végeztével nézzük át még egyszer a nyílászárókat, és csak akkor fizessünk, ha mindent rendben találtunk.

Ha tudok bármiben még segíteni, facebookos oldalamon megtalálhat.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...