KSH: melyek a leggyakoribb felújítások itthon?

Ablakfelújítás –  KSH: melyek a leggyakoribb felújítások itthon?

Használt lakás vásárlásakor gyakran van szükség kisebb-nagyobb felújításokra, de eladástól függetlenül is bizonyos időközönként felújításra szorul otthonunk. A KSH legutóbb azt vizsgálta meg, hogy tíz év távlatában melyek voltak a leggyakoribb lakásfelújítások a különböző jogállású településeken.

A KSH felmérése szerint a leggyakoribb felújítás típus a belső festés / mázolás, a lakásokat átlagosan 12–13 évente festik újra. A lakások közel felében viszont a vizsgált tíz évben a burkolatokat és a nyílászárókat is kicserélték vagy felújították. 

Ezzel szemben a gépészetet, a hőszigetelést vagy a külső burkolatokat csak a teljes állomány 20–25 százalékában újították fel az adott tíz évben, ami – azt feltételezve, hogy a korábbi évtizedekben is ilyen arányok voltak – azt jelenti, hogy ezek felújítása 40–50 évente történik meg. Ez egyébként megfelel a 40–50 éves panelek közelmúltban lezajlott felújításainak. 

Felújítások – lássuk mindig a végét!

A szakember azt ajánlja, hogy nem elég, ha tudjuk az egyes munkálatok anyagárait, tudni kell az összes munkáét is. Gyakori hiba, hogy a tervezést elszúrva vagy kihagyva, a munkálatok közben derülnek ki, hogy erre is meg erre is kell költeni még, úgy, hogy a végén messze túl vagyunk az eredetileg általunk tervezett költségkeretnél.

Sok esetben komoly családon belüli veszekedéseket spórolhatunk meg, ha az előzetes tervezést komolyan vesszük. Az alapanyagokról megkapott árakon túl a

  • beépítési díjról,
  • előzetes bontásról, a
  • törmelék elszállítási

díjáról is rendelkezzünk költségekkel és biztos vannak még olyan anyagárak is, pl. festék, amelyet nem számoltunk. 

Ekkor kell a kivitelezőt felkérni, hogy adjon árat a munkálatok elvégzésére. Ezeket is begyűjtve összesítsünk és nyugodtan számolhatunk még így is 15%-nyi tartalékkal a végleges költségvetés kialakítása során az előre nem látható kiadásokra, amely használt lakás felújításánál nem egy ördögtől való gondolat, hanem megfontolt tervezés a siker érdekében.

A KSH jelentése szerint a különböző jogállású települések között a legtöbb esetben nincs nagy különbség abban, hogy milyen gyakran újítják fel a lakóingatlanokat, minimális eltérések azonban vannak. A gépészeti felújításokban és a klíma beszerelésében nagyobb arányt képvisel Budapest, míg a külső burkolatok felújításában vagy hőszigetelésben a kisebb városok állnak az élen.

Ha további információkra van szüksége, érdemes körülnéznie facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...