Lakásépítés vagy inkább felújítás?

Ablakfelújítás – Lakásépítés vagy inkább felújítás?

Harminc százalékot is meghaladó mértékű áremelést hajtottak végre a szerelt technológiájú házakat építő cégek, így már a készházak esetén is több mint 400 ezres négyzetméterárral érdemes számolni. De mit jelent ez a mindennapokban? Cikkünk erre keres választ.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, a becslések alapján tavaly nagyjából 1100 önálló ház épülhetett készház-technológiával országszerte, az eddig jellemzően néhány hónapos vagy féléves kivitelezési idő azonban jóval kitolódott. Most már inkább egy évig tart a kivitelezés.

Az idei évre részben a magasabb áfakulcs, részben az anyagárak és munkadíjak növekedése miatt a készházak piacán is jelentős növekedésre számíthatnak a tulajdonosok. Kárpáti József, a készházasok szakmai szervezetének vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, hogy a tavalyi felfokozott hangulat utáni lecsillapodásra van szüksége az ágazatnak.

A kedvezményes áfa és a CSOK hatására az elmúlt években a szerelt technológiával építő cégeket hirtelen rengeteg megrendelés találta meg. Hozzátette azt is, hogy sok olyan ház építése húzódott át 2020-ra, amelyet már tavaly – még az öt százalékos áfával – kifizetett a megrendelő, de az sem volt ritka eset, hogy valaki az „utolsó percekben” úgy rendelt meg házat, hogy lényegében a teljes, még 5 százalékos áfa melletti összeget előre kifizette.

Több mint 30 százalékos áremelkedés

A forgalmi adó visszaemelkedése látványos áremelést okozott a piacon, Kárpáti József az interjúban elmondta, hogy 2019-ben az átlagos alapfelszereltségű családi házak bruttó négyzetméterára 320 ezer forint volt, a prémium kategóriás (hőszivattyús, napelemes, fokozott hőszigetelésű) épületeknél az átlag 390 ezer forintot tett ki négyzetméterenként, és a felső határ mintegy 480 ezer forint volt.

Jelenleg azonban már bruttó 430 ezer forintos átlagos négyzetméterárral érdemes számolni, a műszaki tartalomtól, felszereltségtől függően, míg a prémium kategóriájú házak bruttó négyzetméterára a hatszázezer forintot is elérheti. Ez a különbség harminc százalékot meghaladó mértékű áremelés, egy száz négyzetméteres, alapfelszereltségű készház esetében ez azt jelenti, hogy 40 millió forintnál kevesebbért már szerelt technológiájú házat sem lehet építtetni 2020-ban.

Volt olyan időszak, amikor jóformán hétről hétre emelték az áraikat az egyes beszállítók és kereskedők. Ez a helyzet lassan tarthatatlanná válik, és eljöhet az az időszak, amikor komoly leárazások jönnek a lakásépítéseknél, vagy felújításoknál használt anyagot gyártó cégeknél és kereskedőknél.

A szakértő hozzátette, hogy most már érződik a lecsillapodás, egyes alvállalkozók például maguk jelentkeznek munkáért, ami tavaly egyáltalán nem volt jellemző.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...