Lakásfelújítás olcsóbban: néhány költségből sokat lehet faragni

Ablakfelújítás – Lakásfelújítás olcsóbban: néhány költségből sokat lehet faragni

Akár kiadásra, akár saját használatra szánja az ember, minden otthon idővel amortizálódik, a felújítás költségei pedig egy összegben nagyon magasak lehetnek, ezért a legjobb már a probléma felmerülésekor kijavítani azt, amit lehet. A nedvesedő, penészesedő fal, a potyogó vakolat, de az állandóan huzatos, hideg környezet is többnyire a lakás adottságai miatt alakul ki, így hosszútávon, hiába drágább, érdemesebb az alapproblémát orvosolni.

Nyílászárók: felújítás a csere helyett

Talán az egyik legkritikusabb pont, amire sokan gyűjtögetnek ma, a nyílászárók teljes cseréje. A rossz tájolás vagy fűtésrendszer mellett egy régi, elavult ablak szeles, hideg időben nem tartja a lakásban a meleget, a nedvességet pedig magába szívja. Amennyiben egyelőre nem engedheti meg magának a cserét (vagy a fa ablak egyébként nem rossz állapota ezt lehetővé teszi) sokkal kedvezőbb lehetőség a régi ablak szigetelése, felújítása például nútmarással, amelynek a lényege, hogy az anyagba mélyedést hoznak létre felsőmaróval, és ebbe egy speciális szigetelőanyag kerül.

Alternatív, de mindenképpen időleges megoldásnak számíthat az öntapadó ablakszigetelő gumi is, ami bármelyik barkácsboltban kapható többfajta kiszerelésben. A hőszigetelő ablakfólia szintén jó ötlet lehet, egy ablak néhány ezer forintból hatékonyabbá tehető vele. Mindkettő felhelyezhető szakember segítsége nélkül.

Új fűtésrendszer helyett

Egy új fűtéstípus bevezetése a legdrágább tételek közé tartozik, ezért korszerűsítési pályázat vagy más, komolyabb összegű saját forrás nélkül kevesen vágnak bele. Ha ez nem adott, az energiahatékonyságra részben megoldást jelenthet a nyílászárók hőszigetelése, emellett néhány plusz fűtőelem beszerzésén is érdemes lehet elgondolkodni. Egyre népszerűbbek az infrapanelek, melyek könnyen kiépíthetők, energia- és helytakarékosak, valamint nagyobb belmagasságnál is sokat javítanak a hőérzeten. Az infrafűtés előnyeként említik, hogy a hagyományos fűtőberendezésekkel szemben nem a levegőt, hanem a falakat és a tárgyakat fűti fel, így a falak nyirkosodását is segít elkerülni. Ezeket az elemeket egy hűvös, rossz tájolású lakásban akár kiegészítő fűtésként is lehet alkalmazni. Egy 10-15 négyzetméteres szobában például önálló fűtésként két-három panel is szükséges lehet, kiegészítésként viszont akár egy 400 wattos panel is elég. Az elektromos bekötéshez szakember segítsége kell.

Figyelje a pályázatokat!

A lakásfelújításokra állandóan írnak ki pályázatokat, ami óriási segítséget jelenthet a munkák kivitelezésénél. Hosszú távú terveknél szintén jó alternatíva, ha lakástakarékot nyit, mellyel minden hónapban egy kicsit félretehet, majd a szerződésben szabott időszak, általában négy-öt év lejárta után némi kamat mellett több százezer forintnyi állami támogatást igényelhet. 

Ha további információkra van szüksége, érdemes körülnéznie facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...