Lakásfelújítás után: hogyan távolítsuk el a festékcseppeket?

Lakásfelújítás után: hogyan távolítsuk el a festékcseppeket?

A száradás és a lecsepegtetett anyag függvénye,hogyan szabadulhatunk meg a festékfoltoktól. Megosztunk néhány tippet ehhez.

Ha időben észrevettük

A falfesték közvetlenül a lecsöppenés után még egyszerűen eltávolítható egy nedves ronggyal.

Megszáradt festékfoltok

Száradás után az ablaküvegről pengével kaparhatjuk le, a konyhapultról olajjal dörzsölhetjük le, vinilfelületről mosogatószerrel vagy műanyag kaparóval szedhetjük fel, fáról pedig denaturált szesszel.

Óvatosan a műanyagon!

Műanyag felületeknél beválhat a műanyag kaparó, az olajos vagy mosogatószeres rongy.

Speciális eset: a kárpit

A szőnyegen lévő foltra csöppentsünk glicerint, ecetet, körömlakklemosót vagy végső esetben WD-40-et, és puha ronggyal töröljük le.

Tippek festékválasztáshoz

A festék kiválasztása nem ott ér véget, hogy kiválasztottuk a megfelelő árnyalatot: a helyiség funkcióját, tulajdonságait is figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

  • Speciális felületek: a nehezen festhető felületeknél segítségül hívhatjuk az univerzális alapozókat, amelyeket festett fa, farostlemez, üveg, csempe, MDF, alumínium, bádog vagy PVC esetében egyaránt érdemes használni.
  • Fa és fém: Létezik azonnal használható alapozó- és fedőfesték, amit hígítani sem kell. Fa- és fémfelületek, nyílászárók, bútorok festésére egyaránt megfelel.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.