Lakásfelújítás: visszajöhet a hitel ára a rezsin

Ablakfelújítás – visszajöhet a hitel ára a rezsin

Otthonunk felújítását lehet időben tologatni, de túl sokáig nem érdemes. Egyrészt, mert addig is magasak maradnak a rezsiköltségeink, másrészt pedig egy megújult otthon jobb komfortérzetet ad a benne élőknek. Persze vannak költségei a korszerűsítésnek, de ezek minden szakértő szerint megtérülnek. Éppen ezért érdemes szétnézni bankok kínálatában is, hiszen egy jó választással önfinanszírozó lehet a felújítás.

A lakóépületek 80 százaléka, azaz közel 2,5 millió családi ház energetikai szempontból korszerűtlen a nem megfelelő vagy hiányzó szigetelésnek, a korszerűtlen fűtőberendezéseknek és az elavult nyílászáróknak köszönhetően. Egy átlagos magyar családi ház fűtési energiafogyasztása 300 kWh/év/m2, ami 19 százalékkal haladja meg egy lengyel otthon energiafogyasztását, de közel 38 százalékkal több mint egy osztrák és 64 százalékkal magasabb egy svéd családi ház energiafogyasztásánál. A magyar lakosság 69 százaléka, azaz csaknem 7 millió ember él családi házakban. Ezeknek az ingatlanoknak a háromnegyede, mintegy kétmillió családi ház épült 1980 előtt, az akkori, sokkal megengedőbb energiahatékonysági szabályoknak megfelelően. Ennek az ingatlanállománynak a felújítása egyre sürgetőbbé válik.

Az egyik leghatékonyabb, a lakosság számára is elérhető eszköz a szigetelés, amely révén – korszerű, felújított vagy kicserélt nyílászárók és a megváltozott hőigényeket lekövetni képes kazán megléte esetén – akár 40-50 százalékkal is csökkenthető egy 60-as, 70-es években épült magyar családi ház energiafelhasználása. Egy 100 négyzetméteres otthont nagyjából 1,8 millió forintból lehet szigetelni korszerű hőszigetelő anyagok felhasználásával, a 2018-tól az energetikai felújításokra vonatkozó előírásoknak megfelelően. Egy ilyen mértékű beruházásba még akkor is érdemes belevágni, ha nem rendelkezünk az ehhez szükséges önerővel. Egy jó választással a havi törlesztőrészlet ugyanakkora lehet, mint amennyivel több rezsit fizetünk most a rossz szigetelés miatt. Tehát összességében a kiadás ugyanannyi, a különbség az, hogy a futamidő végén viszont ez az összeg a zsebben marad.

A családi házak korszerűsítésének központi támogatása az Épületek Energiahatékonysági Irányelv célértékeinek eléréséhez is elengedhetetlen, hiszen 2018-tól szigorodnak az épületek energiafelhasználásra vonatkozó előírások. Ekkortól mind az új épületeknél, mind a felújításoknál (jelentős felújítások esetében az épületnek, nem jelentős felújítás esetében pedig az új szerkezetnek) meg kell felelni a költségoptimalizált követelményszintnek. Ez azt jelenti, hogy az épületszerkezeteknek a jelenleginél sokkal alacsonyabb energiafelhasználást kell produkálniuk, amely csak korszerű, 15-20 cm vastagságú hőszigetelő anyagok, megfelelő nyílászárók és kazán alkalmazásával érhető el. 2021-től még ennél is fenntarthatóbb épületekben élhetünk, hiszen ekkortól kizárólag közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt, ami fentiek mellett magába foglalja azt, is, hogy az adott épület energiaellátását 25 százalékban megújuló energiaforrásból kell biztosítani.

Ha további információkra van szükséges, ajánlom facebookos oldalamat is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...