Le lehet égni az ablaküveg mögött?

Ablakfelújítás – Le lehet égni az ablaküveg mögött?

A napból eredő ultraibolya sugarak veszélyfaktort jelentenek a bőrre, a szemre és az immunrendszerre egyaránt. Tény, hogy a különböző erősségű UV-indexek esetén más-más óvintézkedések szükségesek, de azt tudta például, hogy az otthonában vagy a munkahelyén tartózkodva is leéghet?

Hiába a 11 és 15 óra közötti kijárási tilalom, ha valaki olyan ablak mellett ülve dolgozik, melyen át besüt a nap, akkor is leéghet. Ahogy árnyékban is. És felhős időben is. Jönnek a leggyakoribb és legveszélyesebb tévhitek és tények a napozással kapcsolatban.

1. Ablaküveg mögött is le lehet égni

Igaz. Az ablaküveg csak az UVB-sugarakat szűri ki, az UVA-sugarak simán átjutnak rajta. Márpedig ez az alattomosabb, mivel hatása nem látható azonnal, csak évekkel később nyilvánulhat meg a bőrön. Emiatt van az is, hogy sok felnőtt embernek több szeplője, anyajegye jön elő a bal oldalán, mint a jobbon, ugyanis az autózások során a nap sugarai általában balról érik az arcot és a kart. Autóutak előtt tehát érdemes naptejet használni. A naptej nem indokolt otthoni tartózkodás alatt, de ha huzamosabb ideig olyan ablak mellett állva főz vagy dolgozik, esetleg a gyerek olyan ablak alatt játszik, melyen besüt az erős tavaszi-nyári nap, akkor érdemes mégis bekenni magunkat, hogy kiszűrje a káros UVA-sugarakat.  

2. Ha felhős az ég, nem kell naptej 

Hamis. Az UV-sugarak 80%-a átjut a felhőkön. Ez az oka annak, hogy a tengerparton élő vagy nyaraló emberek akkor is leégnek, ha felhős és hűvösebb az időjárás, de egész nap kint tartózkodtak.  A fehér homok és a vízfelszín is visszaveri a napsugarakat, ami miatt majdnem kétszer annyi esély van a leégésre.

3. Ha szünetet tartok napozás közben, nem fogok leégni

Hamis. Az UV-sugárzás, aminek hatására barnul a bőr, folyamatosan fokozódik. Attól, hogy valaki akár félórás szünetet is tart a napozások között, nem fog kevesebb eséllyel leégni a bőre, ugyanis az első napozási etap hatása nem múlik el, mire a második elkezdődik.

4. Árnyékban és napernyő alatt is leéghetek

Igaz. Mivel a napégést nem a napfény, hanem az UV-sugarak okozzák, árnyékban is le lehet égni. Bár a napernyő is véd a fentről érkező napsugárzással szemben, a betonról vagy tengerparti homokról visszaverődő UV-sugaraktól már nem. Mindazonáltal okos dolog árnyékban maradni, de naptej, kalap és egy jó napszemüveg használata ilyenkor is szükséges.

5. Minél sötétebb a napszemüveg lencséje, annál jobban védi a szemet

Hamis. Nem a minél sötétebb napszemüveglencse szűri ki legjobban a káros UV-sugarakat, hanem maga az UV-szűrő. Sőt, egy silány napszemüveg többet árt a szem egészségének, mint amennyit használ.

Ha további információkra van szüksége, érdemes körülnéznie facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...