Légbevezető utólagos beépítése nyílászáróba

Ablakfelújítás – Légbevezető utólagos beépítése nyílászáróba

Egy jó légbevezető utólagos beépítése elősegítheti otthonunk megfelelő és szüntelen levegőellátását. Ezzel a megoldással ráadásul csökkenthető a belső légtér páratartalma, valamint megvalósítható az egyenletes szellőzés is. Eltüntethető ezzel többek között a páralecsapódás, penészesedés is.

Kényelmünk mellett biztonsági okokból a nyílt égésterű gázkészülékekhez is javasolt a biztonságos és egyenletes ablakszellőzés. A modern nyílászárók tömítettsége, légzárása olyan magas fokú, hogy a nyitott égésterű gázkészülékek működtetése esetén (átfolyós, nyílt égésterű vízmelegítő, gáztűzhely stb.) szükségessé válik a lakás megfelelő légcseréjének biztosítása. Magyarán szólva, mesterségesen kell pótolni a belső levegő elhasznált oxigénjét, hogy a baleseteket elkerüljük.

Szólt a gázos…

Sokan akkor találkoznak először ezzel a gonddal, amikor a gázkészülék szerelő szembesíti őket azzal, hogy nagyon fontos lenne a megfelelő légbevezetők beépítését. Mi a legtöbbször részszellőzőt szerelünk be ilyen esetben. A résszellőző voltaképpen az ablak zárt és a nyitott állás között van, azaz az ablak 1–1,5 centire nyitható, ezzel megoldva a szellőzést. A magára hagyott házban ezzel együtt is biztonságos lehet az ablak zárása. 

Miben segít még a légbevezető vagy a résszellőző?

A nem megfelelő ablakszellőzés miatt az alacsony légcsere, illetve a megemelkedett belső páratartalom az alábbi kellemetlen jelenségeket is okozza:

  • penészesedést a fal sarkában
  • páralecsapódást az ablakon
  • fülledt levegőt, ezzel pedig a komfortérzet romlását.

A kézenfekvő megoldás

Az utólagosan is beépíthető, különböző típusú és – ami lényeges lehet – a szakhatóságok által is engedélyezett hygro-szabályozású légbevezetők megoldást nyújthatnak a fenti problémákra. A hygro-szabályozó egy francia szabadalom, amely a helyiség páratartalmának érzékelésével működik. Voltaképpen annyi, hogy egy vegyszerrel kezelt szalag a páratartalom változásával párhuzamosan változtatja méretét (összehúzódik, illetve nyúlik), így nyit vagy zár egy műanyag lamellát. Így automatikusan szabályozza a beáramló levegő mennyiségét (ez egy gravitációs szellőző). A szerkezet áramellátást nem igényel.

Fölöslegesen nem szellőztet, nem hűl ki a helyiség

Ne feledje, hogy a légbevezető utólagos beépítése kiváló légcserét, hatósági előírásoknak való megfelelést, így pedig biztonságot jelent Önnek és családjának, emellett pedig kellemes légkört teremt az otthonában.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha egyéni tapasztalata van, ami e cikkhez kapcsolódik, megoszthatja itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...