A legjobb színek az otthonába – mit mond a tudomány?

Ablakfelújítás – A legjobb színek az otthonába – mit mond a tudomány?

Egy lakásfelújítás néha sok gonddal jár, hiszen alaposan meg kell tervezni, milyenek is legyenek azok a helyiségek, amiket aztán évekig nézünk nap mint nap.

A festés különösen nagy körültekintést igényel, hiszen a színek nagy hatással lehetnek a hangulatunkra, és egy rosszul megválasztott árnyalat később akár frusztrációt is okozhat – emellett sok pénzbe és energiába kerül újrafesteni a helyiséget. A színszakértő szerint nem szabad sajnálni a festésre és a tervezésre szánt időt, hiszen a végeredmény mindenért kárpótol majd. 

A szobák megfelelő színének kiválasztása nem egyszerű feladat, és hasznos lehet, ha a festéküzletekben a papírminták helyett tesztfestékeket kér a különböző árnyalatokból. Ezek sok esetben a falon teljesen máshogy mutatnak, mint a mintákon, érdemes mindegyiket élesben is kipróbálni és csak utána dönteni.

Legjobb színek a szobákba

Legyen szó hálóról, dolgozószobáról vagy nappaliról, a megfelelő szín kiválasztásánál érdemes átgondolni, milyen célokat fog szolgálni az adott helyiség. Ha a kikapcsolódás és a pihenés jegyében a nyugalom szigetére vágyik, a melegebb pasztellszínekkel nem lehet mellélőni, legyen szó akár egy visszafogott zöldről vagy liláról, de a bézs árnyalatok is szuperül ellazítják az embert. 

A dolgozó- és gyerekszobába a frissebb, energikusabb színek ajánlottak, hiszen ezek kicsit felpezsdítik az érzékeket, sokkal jobban ösztönözve az agyat a koncentrációra. Természetesen nem kell neonba burkolni a szobát, elég, ha a sárgának vagy zöldnek valamelyik élénkebb árnyalatát választja. 

Legjobb színek a konyhába

A konyha színvilágánál fontos szempont a bútor megjelenése is, hiszen azoknak, akik színesebb berendezést választottak, érdemes semleges színű falakban gondolkozniuk. Ha kicsi a konyha, az élénk színeket érdemes kerülni, ahogy a túl sötét árnyalatokat is, ezek zavaróan hatnak a szem számára. A fehér, a bézs, a világosszürke vagy a pasztellkék remekül mutatnak a csempén kívüli falakon. 

Ha a konyha egybenyílik például a nappalival, és szeretné, hogy két külön helyiségnek tűnjön, érdemes kontrasztosabb árnyalatokat használni. A színszakértő szerint azonban ilyen esetben jobb döntés, ha ugyanaz a festék kerül mindkét terület falára, hiszen ha nincsenek elválasztva egymástól színekben a terek, az sokkal nyitottabb, tágasabb benyomást.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...