Légkondicionált iroda – valóban jó ötlet?

Ablakfelújítás – fa ablakkal, árnyékolással a meleg ellen

Nem biztos, hogy köztudott, de egy lakás vagy egy irodahelyiség mesterséges hűtése csaknem négyszer annyi energiát igényel, mint a fűtés. A nagy villamosenergia-igényű berendezések üzemeltetése így fokozottan járul hozzá az éghajlatváltozáshoz és veszi igénybe pénztárcánkat. A nyári nagy melegrekordok idején a forróság miatt egyre többen vásárolnak akciós, és sajnos rossz hatásfokú légkondicionálókat, amelyek sok pénzt és energiát emésztenek fel. Én azt mondom, célszerű úgy megtervezni otthonunk, irodánk klímáját, hogy azok energiafaló klímaberendezés nélkül is komfortosak legyenek.

Érdemes rá időt szánni, végiggondolni, hogy valóban szükségünk van arra, hogy a lakás természetes levegőjét légkondicionáló hűtse le? A klímaberendezés nemcsak a belső levegő minőségére, így az egészségünkre van rossz hatással – szervezetünknek mesterségesen előállított hideghez kell alkalmazkodnia –, de működtetése rengeteg energiát, azaz pénzt fogyaszt, és zajszennyezést okoz. Gondoljunk bele, hogy egy átlagos klímaberendezés nyáron havonta akár 250 kWh-val növeli az áramfogyasztást.

Mi legyen a légkondi helyett?

Sok esetben már egy ventilátor is elég a jobb közérzethez. Ha ez nem megoldás, szóba jöhet, szóba kell jönnie az ablak megfelelő árnyékolásának: redőnnyel, spalettával, reluxával is jól érezhetően szabályozhatjuk egy helyiség hőmérsékletét. Én úgy gondolom, a hajnali frissítő szellőztetések jótékony hatását sem pótolják a klímaberendezések.

Ha mégis…

Ha semmiképpen nem akarunk lemondani a klímaberendezésről, akkor vásárlásnál ügyeljünk a zajtényezőre is, válasszunk jó minőségű és hatásfokú, energiahatékonysági címkével ellátott terméket. Készülékválasztáskor gondoljuk át, hogy a hűteni kívánt helyiség hány légköbméter, mennyi és milyen tájolású ablaka van, milyen hőforrások vannak a szobában (világítás, személyek és berendezések száma), milyen a helyiség és a nyílászárók hőszigetelése. Érdemes szakember segítségét igénybe venni, hiszen a túlméretezett klíma felesleges energiapazarlással jár, míg az alulméretezett berendezés nem képes a kívánt hőmérsékletet elérni.

A kinti hőmérséklethez képest maximum 5 ºC-kal ajánlott csökkenteni a helyiség hőmérsékletét. Az ennél nagyobb különbséghez ugyanis nehezen alkalmazkodik szervezetünk. Ha klímaberendezést működtetünk, az ajtókat és ablakokat mindig csukjuk be, mert a meleg levegő folyamatos beáramlása felesleges többletteljesítményt igényel.

Szellőztetni így is kell

A szellőzés, a szellőztetés minden lakás, ház számára rendkívül fontos, főleg ha légkondit üzemeltetünk. Életvitelünkből adódóan egy zárt terű levegőben fokozatosan nő a páratartalom. Ezt csak kellő szellőztetéssel lehet megszüntetni. Amennyiben a szellőztetés nem megfelelő, a magas páratartalom a falak penészedését, foltosodását idézheti elő – főleg ha ehhez még párosul a rosszul hőszigetelt falazat is. A szoba, a ház, a lakás szellőzését a hagyományos faablakok természetes rései megoldják – ezért szoktam javasolni a fát. A műanyag ablakok és ajtók esetében nincs ilyen rés a pontos záródás miatt, ahol friss levegő bejuthatna a helyiségbe. Ezt a csukott ajtók, ablakok és különböző nyílászárók belső oldalára szerelt légbevezetőkkel lehet megoldani.