A legolcsóbb bosszúságtól a valódi ablakokig

Ablakfelújítás – A legolcsóbb bosszúságtól a valódi ablakokig

Sokan szembesülnek a kérdéssel, hogy megtartsák-e régi fa ablakaikat, lehet-e velük valamit kezdeni, vagy érdemesebb az igencsak reklámozott, és első látásra olcsóbb műanyagra cserélni. Magam azt gondolom, túl sok buktatója van a műanyag ablakoknak ahhoz, hogy pusztán az ár miatt mellettük döntsünk. A fa igényesebb, óvandóbb, de tartósabb és sok szempontból minőségibb választás.

Az esztétikumon és pénztárcánk teherbírásán túl fontos szempont szerintem az is, hogy mennyi ideig szeretnénk használni az ablakot. Ha az ingatlanban maximum 10–15 évet szeretnénk lakni, ezért lényeges az alacsonyabb ár, akkor érhető, hogy a műanyagok felé billenünk. Amennyiben ennél hosszabb időtávra tervezünk, akkor érdemesebb a fa ablakot választani.

Többször találkoztam 10–20 év közötti műanyag ablakokkal, ahol csak a teljes csere volt a megoldást. A napsütés hatására nemcsak elszíneződött, hanem úgy eldeformálódott, hogy már nem lehetett állítani rajta. Olyan is volt, melynek a fém merevítője teljesen elkorrodálódott, a pántokat tartó csavarok kihullottak. Ennyire tönkremenni a fa ablakok nem tudnak, ha csak kicsit odafigyeltek rá, akár a 80–90 éveseket is csak a szigetelés korszerűsítése miatt kell megdolgozni.

A fa természetes, szép, szellőzést adó anyag, de valamivel kezelésigényesebb, mint a műanyag. Ez utóbbi igénytelenebb. Néha látni műanyagot fa mintázattal, fára játszó színekben is. Az igazán tartós megoldásban a műanyag ablak alumínium borítással rendelkezik, ahol belül a fadekor fóliázott.

Tudom, sok választás áll rendelkezésre ma már az ablakok között, ha csak egy kicsit is belepillant valaki a katalógusokba. Érdemes ezeknek néhány típusát itt felvillantani.

Olcsón ócskát: tüzépekről vagy építőanyag boltból „tegnap még madár fészkelt rajta” mondással eladott gyenge fadarabok. Az előregyártott ablak alapanyaga nem vetemedésgátolt, kezeletlen, mindez kritikán aluli üveggel és vasalatokkal. Ez igen olcsó, de annyit is ér ­– bosszúságot.

Félrevezetve olcsót: áruházakból előregyártott méretű, 3–4 légkamrás, de nagyon gyakran merevítés nélküli 5 légkamrás, hőszigetelőnek mondott műanyag ablak, nem minőségi üveggel, márka nélküli és rossz vasalattal. Sokszor UV állónak titulálják, aztán kiderül, hogy nem az. Viszont mindez első blikkre csodás áron. Műanyagnál ráadásul hiába jó az alapanyag, ha korszerűtlen körülmények közt gyártják. Tehát a vevőket kábító osztrák, német és belga műanyag profil csak félig garantálja a nyílászáró minőségét. Az ablak tartóssága a belehúzott merevítő szelvény többszörös hajlítottságán és vastagságán múlik, ezen kívül döntő még a kamrák száma és az illesztési pontosság. Az is lényeges, hogy az ablak jó minőségű hőszigetelő üvegezést saját gyártásban kapjon. Ugyanilyen döntő a jó minőségű vasalat, és a szakképzett munkaerő a gyártásban és az ablakcsere során.

Tartósabb megoldás: fehér műanyag ablak, amely 5–6 légkamrás és 1,0W/m2K hőszigetelésű argon töltött üvegezésű. Legyen ez az ablak legalább öt ponton záró, hibásműködtetést gátlós, résszellőztetős vasalattal. Ebből felárért már fa dekorost is lehet kapni, ami még szebb, hiszen a fára hajaz megjelenésében.

A szerintem legjobb megoldás: Teljesen fából készült ablak, komoly megmunkálás után. Az ablak szálirányosan ellentétesen vetemedésgátolt módon ragasztott, három rétegű fából van a kívánt színben lazúrozva kívül és belül. Ha még erősebb megoldásra gondolt, az ilyen ablak lehet kívül alumínum borítással, extra felárért faerezett mintázattal. Ehhez is, mint a valóban minőségi műanyagból készültekhez, érdemes kérni, ha van rá keret, három rétegű argonnal töltött 0,65W/m2K értékű extra hőszigetelő üveget.

Szintén kérhető felárért több pontos biztonsági vasalat, fúrásmentes zárbetét. Ha erre igény van, lehet rá venni elektromos zárat és motoros vezérlést, esetleg redőnyöket, rovarhálóval, párkányokkal, könyöklőkkel – és így tovább.

Bízom benne, sikerült kicsit tisztázni ezt a kérdést. Ha van még kérdése, vagy további tanácsokra kíváncsi, látogasson el Facebook oldalamra.