Legyen nagyon óvatos, amikor beenged valakit a lakásába

Ablakfelújítás – Legyen nagyon óvatos, amikor beenged valakit a lakásába

Se ajtó, se ablak, és még a pénz is eltűnt – sokasodnak a nyílászáró-felújítással kapcsolatos panaszok, így a rendőrök és a fogyasztóvédők is óvatosságra intik a megrendelőket. A nyílászáró-felújítást ígérő vállalkozók egy részére egyre több a panasz – nekünk is többen jeleztek problémákat, és a fogyasztóvédőkhöz is egyre többen fordulnak ilyen ügyekben segítségért.

Egy hazai társasház lakóihoz egy, állításuk szerint nyílászáró-felújítással foglalkozó cég munkatársai azzal csöngettek be nemrég, hogy pályázati pénzt nyert az épület, ezért a bejárati ajtót kicserélnék – előtte azonban több tízezer forintos felmérési díjat kértek volna a lakóközösségtől, az összeget a megrendelés esetleges lemondásakor nem fizették volna vissza. A lakók még időben kiderítették: semmilyen pályázaton nem nyert az épület, gyanítják, át akarták verni őket.

A jogsértések megelőzése érdekében a rendőrök azt javasolják, hogy ilyen esetekben a szerződéskötést megelőzően mindenképp érdeklődjenek a lakók a közös képviselőnél, hogy az adott lakóház nyert-e bármilyen korszerűsítéssel kapcsolatos pályázaton. – Nyílászárók cseréje, felújítása előtt érdemes utánajárni, milyen árban, milyen lehetőségekkel lehet azt megvalósítani. Ezzel elkerülhető az, hogy indokolatlanul magas „felmérési” díjat fizessen ki valaki. A vállalkozók a helyszíni felmérésért díjat a legtöbbször nem számítanak fel, vagy egy igen alacsony összeget, amit megrendeléskor jóváírnak.

Előleget fizettek, számlát nem kaptak

Postaládákba bedobott cetliken vagy házakhoz becsengetve is gyakran ajánlkoznak nyílászáró felújítására cégek, vállalkozók: egy kisebb településen egy magát ily módokon „reklámozó” egyéni vállalkozónak fizetett ki az állapotfelmérést követően a megrendelő 240 ezer forint előleget, amiről azonban számlát nem kapott, csak egy megrendelőlapot. A megbeszélt határidő közeledtével a vállalkozó rendszeresen haladékot kért – az új ajtó, ablak azóta sincs sehol, ahogy a pénzét is hiába követeli vissza a panaszos. Viszont kiderült: nagyjából kéttucatnyian vannak, akik ugyanígy a megrendelt, előre részben kifizetett munkára várnak, már hosszú ideje – eddig mindhiába.

Hat hónapos jótállást kell vállalniuk

A fogyasztóvédelmi egyesületeknél is rendszeresek nyílászáró-felújításokkal kapcsolatos panaszok. Fontos tudni, hogy bármilyen, 20 ezer forintot meghaladó, lakásfelújítással kapcsolatos munka esetében a vállalkozó köteles hat hónapos jótállást vállalni, a jogszabály szerint. Az is fontos, hogy a megrendelő csakis számla ellenében, annak átvételével egy időben fizessen – ha annak kiállítására a vállalkozó nem hajlandó, vagy halogatja annak átadását, az nem elfogadható. A szerződést pedig minden esetben kellő alapossággal, az apró betűs részekre kiemelten figyelve kell áttanulmányozni. És a legfontosabb: mindig megbízható, ellenőrizhető, referenciákkal rendelkező mestert válasszon!

Ha megbizonyosodna vállalkozásunk korrektségéről, facebookos oldalamon is érdemes körülnéznie.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...