Legyen olcsóbb, ami zöld

Ablakfelújítás – Legyen olcsóbb, ami zöld

Egyre nagyobb az érdeklődés a klímabarát korszerűsítést támogató kölcsönök iránt, egyre több magyar ügyfél keresi tudatosan az etikusnak nevezett bankokat, biztosítókat, befektetési lehetőségeket. Ezek olyan pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek a szűkebb-tágabb közösség céljait is szolgálják, többek között a környezetvédelmet. Lakossági felmérések szerint sokaknál fontos szempont, hogy több hasonló árú, s jellemzőkkel bíró pénzügyi termék közül a klímabarát szolgáltatást válassza.

Olcsóbb kölcsön

Itthon már létezik olyan bank, ahol a betétesek dönthetik el, hogy milyen zöld célú (vagy egyéb közösségi) fejlesztésre kapjon másokhoz képest kedvezőbb kamatú hitelt egy-egy vállalat. Másokhoz képest olcsóbb kölcsön járhat így mondjuk egy naperőmű-fejlesztő vagy épp használt autógumikat újrahasznosító cégnek.

Nulla százalékos fix kamat

Korábban már volt, s remélhetőleg a jövőben is lesz olyan hazai lakáshitel, amelyre alacsonyabb kamatot kell fizetni, ha energiahatékony ház vásárlására vagy építésére igénylik. Ma vélhetően az állami Magyar Fejlesztési Bank Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogramja a legkedvezőbb lehetőség, ha valaki – vagy egy társasház tulajdonosai – fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére vagy napelem beépítésére keres forrásokat. A fix 0%-os kamatozású forrást számos kereskedelmi banki fiókban is elérhetjük. Erről bővebben itt olvashat

Megtakarítások a jövőnkért

A magyar ügyfeleknek immár közel 35 milliárd forintnyi kifejezetten zöld beruházásokat támogató megtakarítása is van, ilyen célra létrejött befektetési és biztosítási eszközalapokban, sőt, nyugdíjpénztárakban is. Azok tartoznak e körbe, amelyek – a víztisztítástól vagy az alternatív energiák kihasználásától kezdve a szelektív hulladék hasznosításáig – tudatosan környezetvédelmi célú fejlesztésekbe fektetnek. Sajnos ezen alapok többsége még nem magyar beruházásokat finanszíroz, hanem jórészt más külföldi alapokba, részvényekbe, kötvényekbe fektetik a hazai ügyfelek pénzét. Persze a források így is zöld irányba mennek, még ez ha nem is Magyarországon hasznosul.

Bővülés várható a hazai piacon

Itthon ugyan még nem, de Lengyelországban, Franciaországban és még sok más országban már az állam által kibocsátott – szintén kizárólag ökológiailag kedvező beruházásokat segítő – zöld kötvények is léteznek. Európában és azon kívül több helyen, s talán a jövőben nálunk is elérhetővé válnak hasonló célú kötvények.

Jogos igény lehet az ügyfelek részéről az is, hogy az elektromos vagy hibrid meghajtású autó casco vagy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjának számításakor a biztosítók vegyék figyelembe, hogy ezek a járművek másokhoz képest kevésbé szennyezik a levegőt vagy bocsátanak ki káros anyagokat.

A társadalmi elvárások – és az emiatt várhatóan nagyban növekvő kereslet – miatt a következő években bővülés várható a magyarországi zöld pénzügyi termékek számában. Előbb-utóbb lemaradnak a versenyben azok a bankok, biztosítók, egyéb pénzügyi szolgáltatók, amelyek nem rukkolnak elő ilyenekkel. Nyártól segítséget is kapunk megtalálni, hogy melyek azok a pénzügyi szolgáltatók, amelyek a zöld szempontokra is figyelnek. 

Logó segít megtalálni a legjobbakat

A magyar ügyfelek döntéseit segítheti, hogy az MNB egy pályázata nyomán júniustól könnyebb lesz megtalálni itthon azok a bankokat, biztosítókat vagy befektetési szolgáltatókat, amelyek leginkább szolgálják a fenntartható fejlődést, a környezetvédelmet. Ezek az intézmények elnyerhetik az MNB által alapított Zöld Pénzügyek díjakat. A díj nyertesei annak külön zöld logóját is használhatják majd, így bárki felismerheti őket. 

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha egyéni tapasztalata van, ami e cikkhez kapcsolódik, megoszthatja itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...