Legyen tiszta és csíkmentes az ablak

Ablakfelújítás – Legyen tiszta és csíkmentes az ablak

Talán vége lett a télnek, és itt a húsvét, nyakunkon a tavaszi nagytakarítás ideje! Ilyenkor talán az egyik legnagyobb kihívás az ablakpucolás. Lássuk, mit kell tennünk, hogy minél könnyebb legyen folt- és csíkmentesen tisztává varázsolni az üvegtáblákat. Egy német háztartási tanácsadó szerint a klasszikus módszer a legeredményesebb: a mosogatószeres víz és a gumis ablaktörlő lapát. Összeállításunkból kiderülnek a további részletek, és más tippeket is kaphatunk.

Először söpörjük le

Ha nagyon porosak, pókhálósak az ablakok, akkor először tisztítsuk meg egy puha seprűvel. Ezután jöhet a zsírtalanítás, a szmog és a járművek kipufogógáz-maradványainak eltüntetése. Ehhez tegyünk egy vödör langyos vízbe néhány csepp mosogatószert és egy kevés ecetet vagy spirituszt. Semmi esetre se használjunk forró vizet – tanácsolja a szakértő. – A legtöbb tisztítószer ugyanis így veszít a hatóerejéből. Előbb mindig a vizet töltsük a vödörbe, csak utána adjuk hozzá a tisztítószereket, különben túlságosan habossá válhat az oldat.

Mossuk át szivaccsal

Az üveg lemosásához használjunk szivacsot, és kezdjük a bal felső sarokban, onnan haladjunk körkörös mozdulatokkal a másik sarok irányába, majd lefelé. Először belülről, majd kívülről tisztítsuk meg az ablakot. A felesleges vizet távolítsuk el gumis ablaktörlő lapáttal vagy szarvasbőr kendővel. Végül töröljük át a táblákat, a sarkokat, a tömítéseket és az alsó keretet mikroszálas kendővel. Nagy ablaktáblákhoz a legjobb, ha teleszkópos nyelű, állítható hosszúságú lapátot használunk.

Használjunk bőrt papír helyett

Régi bevált módszer újságpapírral szárazra törölni az ablakot, ám a nyomdafesték csúnya fekete foltokat hagyhat a kereten és a párkányon. Ezt úgy kerülhetjük el, ha inkább szarvasbőr kendőt vagy párnát használunk. Mivel a szarvasbőr a használat után megkeményedik, ezért az ablakpucolás befejezése után érdemes meleg sós vízben átöblíteni, majd kissé kinyomkodni belőle a vizet.

Ne hagyjuk ki a párkányt

Természetesen a keretet és az ablakpárkányt is mosogatószeres vízzel kell megtisztítani, majd száraz kendővel áttörölgetni. Műanyag keretekhez kiválóan alkalmas a drogériákban kapható súrolókő. A speciális anyagból, például márványból készült párkányokhoz semleges tisztítószereket használjunk, semmi esetre se alkalmazzunk maró hatású vegyszert, például üvegtisztítót.

Válasszunk borús napot

Bár a szép idő csábító a munkavégzésre, nem érdemes ilyenkor nekifogni az ablakpucolásnak. Túl gyorsan megszárad ilyenkor az üveg, és szinte elkerülhetetlen, hogy homályos foltok, csíkok maradjanak rajta.

Ha további információkra van szüksége, érdemes körülnéznie facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...