Lehet-e átlátszó a fa ablak?

Ablakfelújítás – Lehet-e átlátszó a fa ablak?

Lars Berglund svéd kutató nemrég bemutatta az „átlátszó” fát. A fából kivonták az anyagnak barna színt kölcsönző lignint, azt pedig polimerrel helyettesítették. A falemez így 85%-ban átlátszó lett. Berglund szerint az építészek lelkesen érdeklődnek a találmány iránt, s egyes híradások már az ablaküveg utódjáról beszélnek. Mindenesetre, érdekes, hogy mire lehet használni az új találmányt.

Először is, egy ablaknak nemcsak a fényt kell beeresztenie, hanem adott esetben jó, ha ki is látunk rajta. A homályos ablak ugyan helyettesíti a függönyt, a kertben játszadozó gyerekek figyelemmel kísérését például nem teszi lehetővé. Másodszor, az üveghez képest a faablak kevésbé esztétikus. Mind észrevehettük már, mekkora különbség van még egy frissen tisztított és egy elhanyagolt üvegablak között is. Az előbbi fényes, csillogó, makulátlan, az utóbbi homályos, vízpöttyös, matt. Az olyan ingatlanok esetében ahol a kilátás külön értéket képez, az áttetsző fához hasonló egyenetlen, matt anyag szóba sem jöhetne.

Az üveg könnyen tisztítható, a törékenységén kívül voltaképp nincs sok baj vele. Elmondható ez a faablakról is? Égő házban az ablaküveg egyike azon kevés anyagnak, amely nem gyullad ki.  A feltaláló Berglund hangsúlyozza, hogy az áttetsző fa az üveghez képest több magánszférát hagy, a redőnyről továbbra sem érdemes megfeledkezni, hiszen az anyag ugyan nem leplezi le teljesen a mögötte lévő teret, annak a kifigyelésére, hogy mikor lehet zavartalanul kipakolni a házat így is kiváló lehetőséget biztosít. (Vagy épp a lámpa előtti vetkőzés teremtette árnyjáték toborozhat rajongókat az ablak alá.)

A letakart üvegablak egyelőre még olcsóbb módja a magánszféra megteremtésének, de az áttetsző fával ellentétben a függöny elhúzásával a teljes fénymennyiséget be tudjuk engedni. Kérdéses az is, hogy környezetvédelmi szempontból valóban üdvös lenne-e az üvegablakot tömegesen faablakra cserélni. Bár a fa megújuló erőforrás, bolygónk jelen állapotára tekintettel lehet, hogy mégse kéne többet kivágni. Ezzel szemben a legtöbb üveget már üvegből készítjük.

Az áttetsző fa talán a hőszigetelés terén a legnyerőbb. A fa jobb hőszigetelő az üvegnél, s bár a tégla mindkettőt veri, Skandináviában, ahol a környezeti viszonyok miatt a téglaházak hajlamosak megrepedni, ma is fával építkeznek. Ezen házakban a hő benntartása érdekében kicsire szabott üvegablakok helyett akár egész falakat le lehetne cserélni áttetsző fára, melyek egyszerre eresztenék be a hiánycikknek számító napfényt és tartanák bent a szoba hőjét. Az üveg fával való helyettesítése a világ hurrikán / tornádó / földrengés sújtotta részein válhat még be, feltéve, hogy enyhébb természeti csapásról van szó.

Ha további információkra van szüksége a fáról és az üvegről, nézzen szét facebookos oldalamon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...