Lehet-e, érdemes-e a nagypolgári bejárati ajtót korszerűsíteni vagy szigetelni? II.

Ablakfelújítás – Lehet-e, érdemes-e a nagypolgári bejárati ajtót korszerűsíteni?

Cikksorozatunkban azt járjuk körül, hogy a régi, nagypolgári bejárati ajtót hogyan lehet megőrizve korszerűsíteni úgy, hogy ne fújjon be a szél és ne tóduljon be a hideg. Ez a cikksorozat második része, az előzményeket itt találja.

Amikor az 1800-as években elkezdték gyártani az ilyen típusú ajtókat a nagypolgári bérházakba, egyáltalán nem volt különbség a gyártástechnológiában az asztalos üzemben, a beltéri szobai gerébtokos ajtók, illetve a bejárati ajtók között. El lehet mondani, hogy a gyártástechnológia közel 100 évet megérve több tucat kisebb nagyobb asztalosüzem generációról generációra gyártotta ezeket az ajtókat.

Mi a probléma ezekkel az ajtókkal?

A sok év alatt  találkoztam többfajta minőségű ajtóval. Igaz, mindig azt mondják, hogy a régen készített dolgok mindig jók. Ezt azért cáfolnám, mert találkoztam már hanyag munkával is. De lássuk be őszintén, hogy ha még a régi nyílászárók közül is volt rosszabb kivitelezés, akkor is több a jó mint a mostani termékek között. De ez vonatkozik az ablakokra is. Sokszor jönnek a kérések, hogy előzetes árajánlatot adjunk látatlanból, és erre szoktam azt mondani, hogy a munkát látni kell és nem egységesíteni, mert minden ablak más. Bizony találkoztam olyan ablakkal is, hogy nem ajánlottam a felújítását. Hogy miért nem írtam ajtót is itt? Azért, mert bizony nem lehet korszerűsíteni a régi bejárati ajtókat tökéletesen. Gumitömítés ezekbe az ajtókba nem került, így mivel nincs bennük szigetelés, ezért süvít be rajtuk a szél. Sajnos azt kell, hogy mondjam, a bejárati ajtók forradalmi megújítása csak a 2000-es évektől indult be. Ezek alatt a duplafalcos europrofilos bejárati ajtókat értem. Ezek az ajtók annyival különböznek a régi megoldásoktól, hogy a záródó falcokból nem egy van, mint a réginél, hanem kettő, és vagy az egyikbe vagy a másikba belekerül a gumitömítés.

Nagypolgári egyfalcos gerébtokos bejárati ajtó 

Csak a gumitömítés hiánya van ezeknél az ablakoknál?

A gumitömítésen kívül második probléma az ajtó vastagsága. A régi ajtók vastagsága 4,5–5 cm, ez igen vékony ahhoz, hogy a mai elvárásnak megfeleljen. A harmadik probléma az alsó fa betét vékonysága, szigeteletlensége. A fa betét vastagsága itt alig 2,5, maximum 3 centi, ami azt jelenti, hogy ez is egy gyenge pontja az ajtónak.

Nagypolgári gerébtokos bejárati ajtó vékony fa betétje

A negyedik probléma az üveg vékonysága, ami alig 2–3 mm vastag, ezáltal az üvegen keresztül is nagy az áthűlés. Hallottam már olyat, mikor jégvirágos volt az üveg nagyobb hidegekben.

Nagypolgári gerébtokos bejárati ajtó vékony, egyrétegű üvegezése

Olvassa el cikkünk folytatását, ha a valódi megoldásra kíváncsi, vagy nézzen szét facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...