Lehet-e, érdemes-e a nagypolgári bejárati ajtót korszerűsíteni vagy szigetelni? III.

Ablakfelújítás – Lehet-e, érdemes-e a nagypolgári bejárati ajtót korszerűsíteni?

Cikksorozatunkban azt járjuk körül, hogy a régi, nagypolgári bejárati ajtót hogyan lehet megőrizve korszerűsíteni úgy, hogy ne fújjon be a szél és ne tóduljon be a hideg. Ez a cikksorozat harmadik része, az előzményeket itt (első rész) és itt (második rész) találja.

Sok a gond, de van-e megoldás?

Azt már tudjuk, hogy a korábban leírt főbb problémák miatt nem lehet korszerűsíteni tökéletesen a bejárati ajtót. Ha pedig csak részleteiben korszerűsítjük, azaz az egyrétegű üveget cseréljük dupla üvegre vagy gumitömítéssel szigeteljük az ajtó falcát, a részleges felújítás miatt nem lesz teljesen, korszerűen és költséghatékonyan felújítva a nyílászáró. Az ajtó vastagságát utólag már nem lehet vastagítani, így emiatt a régi ajtó áthűlése megmarad.

Ha nem éri meg felújítani a bejárati ajtót, akkor hogy lesz stílusába ugyanolyan az új?

A felújítás helyett az eredetivel azonos vagy mindenben megegyező újra valóra cserét ajánlom. Ekkor leméretezzük a nyílászárónak minden elemét és ugyanolyan felosztásba új ajtót gyártunk.

Leméretezzük a pontos méreteket az új ajtó méretpontos gyártásához

Van arra is lehetőség, hogy az ajtó különböző díszítő elemeit is legyártsuk az új ajtóra, ezt is méretpontosan lemérjük előtte.

A díszítő elemek leméretezése

Milyen megoldásokkal lehet új bejárati ajtót beépíteni?

Mivel sokfajta igény merülhet fel: gondolok arra, hogy van, aki nem irtózik a tokozat bontásától sem, de van, aki hallani se akar róla. Ezért szoktuk felmérni a helyszíni felmérés során az igényeket és ahhoz igazítva adunk személyre szabott megoldást.

Milyen lehetőségek vannak az új ajtó cseréjére?

•    Tokozat bontásával
•    Tokozat bontása nélkül a tokba beépítve az új bejárati ajtót (tokba tok)
•    Tok bontás nélkül a tok elé építve az új bejárati ajtót (tokba tok)

Egyet figyelembe kell venni – mégpedig, hogy tokbontás nélkül a fa tokba műanyag nyílászárót nem ajánlott beépíteni. Sem esztétikailag, sem műszakilag nem jó megoldás. 

Ha a cikksorozatot elejétől olvasná, kattintson ide, vagy érdemes lehet körülnéznie facebookos oldalunkon is!

 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...