Lehet egészséges levegőjű az otthonunk?

Ablakfelújítás – Lehet egészséges levegőjű az otthonunk?

Egészségünk szempontjából egyre kritikusabb fontosságú a levegő megfelelő minősége. Nincs ez másképp otthonunkban sem, ahol a mai modern berendezések segítségével tényleg éltető lehet a levegő.

Az ablaknyitogatás is lehet módszer, de ez a megoldás már a múlté, hiszen azon kívül, hogy rengeteg energiát veszítünk, a beáramló levegő pontosan olyan szennyezett marad, mint az utcán. A mai modern technológiával megvan a lehetőségünk, hogy legalább beltéren mindig friss, szűrt és megfelelő páratartalmú levegőt biztosíthassunk.

Mi baj lehet otthonunk levegőjével?

Nem csak a levegő elhasználódása, de a szennyezettség, és a nem megfelelő páratartalom is káros hatással lehet szervezetünkre, csökkentve a teljesítményünket, lassan károsítva egészségünket. A régi, rosszul záródó ablakokon keresztül számottevő mennyiségű levegő tudott ki és beáramlani. Ezzel szemben az újabb építésű, vagy felújított házak nyílászárói már sokkal jobban szigetelnek, így rajtuk keresztül már nem szellőzik az otthonunk. Emiatt alapesetben rendszeresen kell szellőztetni, és a meleg így évszaktól függően be- vagy kiszökik, a szennyeződések pedig bent maradnak.

Ha a páratartalom túl magas, akkor elszaporodhatnak a baktériumok, atkák, gombák vagy penész alakulhat ki. Ezek káros szerves vegyületeket és allergéneket termelnek. Az alacsony páratartalom sem kevésbé problémás, ekkor ugyanis szemünk, bőrünk, nyálkahártyáink kiszáradhatnak, és védekezőképességük csökkenésével könnyebben kaphatunk el fertőzéseket. De következmény lehet a fáradtság, köhögés, sőt az orrdugulás és orrvérzés is.

A hatékony szellőztetés már félsiker

Az ablak kinyitásán kívül ma már sok lehetőség áll rendelkezésünkre a megfelelő szellőztetés biztosítására. Ezek közül a leghatékonyabb a központi hővisszanyerős szellőztető rendszer, ami folyamatosan biztosítja a friss levegő utánpótlását, és akár 90%-ban is újrahasznosítja a beltéri hőt, amivel más esetben csak az utcát fűtenénk. Így jelentős mennyiségű fűtési energiát spórolhatunk meg, ami a pénztárcánkat is kíméli. A szellőztető gépben több szemcseméretet is megszűrni képes szűrők pedig megszabadítják a levegőt a pollentől, szállóportól, így szintet léphetünk a jó minőségű levegő elérésében. A hővisszanyerős szellőztető rendszer ugyanakkor önmagában nem megoldás a páratartalom kérdésére, mivel azt a kinti levegő páratartalma határozza meg.

A páratartalom szabályozása is kulcsfontosságú

Mind a túl magas, mind a túl alacsony páratartalom káros hatással van a szervezetünkre. A levegő párásítása gyakran hőcserélő segítségével történik, ami a benti levegő páratartalmát visszanyerve párásítja a friss levegőt. Bár ennek a rendszernek az előnye, hogy nem szükséges extra karbantartás, de korántsem tökéletes megoldás. A hőcserélő nagy hátránya ugyanis, hogy nem tudjuk szabályozni a párásítás volumenét, és ha a benti levegő túl száraz, akkor nincs pára, amit vissza tudunk nyerni.

Sokkal jobb lehet egy központi párásító, amely rá van kötve a vízvezetékre és csatornarendszerre, így a levegő páratartalma nem függ semmilyen külső körülménytől. Ezek az eszközök szűrőrendszerrel is rendelkeznek, ami megakadályozza, hogy a vezetékes vízből bármilyen szennyeződés a levegőbe kerüljön. A rendszer automatikusan takarítja ezeket a szűrőket, mindössze évi egyszeri karbantartásra van szükség, de ennek a költsége elhanyagolható.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...