Lehet egy életen át tanulni?

Ablakfelújítás – lehet egy életen át tanulni?

Talán közhelynek hangzik, de a megváltozott technikai környezet mindenkitől folyamatos megújulást, új, innovatív hozzáállást és bizony dinamizmust kíván, melyre cégünk munkatársai egyöntetűen kihívásként tekintenek. Az már talán kevéssé közhely, hogy csak a szakmailag felkészült és a munkája iránt elhivatott szakembereket lehet egész életük során képezni.

Eltökéltség és figyelem

Nemrégiben ugyanis egy új valuta jelent meg a világban, amely máris értékesebb, mint a pénzünk, az időnk vagy a lexikális tudásunk. Érzi hatalmát a tanár, az irodai munkás, a tisztviselő vagy az autósiskola oktatója is. Ma mindenkit végtelen mennyiségű információval bombáznak szüntelen – a telefonján, az e-mail fiókján, a közösségi hálózatokon keresztül. Csak akkor lehet bármi sikeres, ha meg tudja szerezni, és percről percre meg is tudja tartani az emberek figyelmét.

Gépjárműoktatók mesélik, hogy a vezetés elsajátításához ma már legalább 50 óra kell, míg húsz évvel ezelőtt elegendő volt 30–35 is. Egyértelműen korunk tapasztalata az, hogy egyre kevésbé tudunk hosszabb ideig egyetlen feladatra összpontosítani. Mindannyian 3–5 másodperc alatt döntjük el, hogy érdekel-e bennünket valami. Értesítések vezetik a kezünket, a szemünket mindenfelé. Egyre erősebb ingerekre van szükségünk ahhoz, hogy bármire is érdemben reagáljunk. Kontrasztos, egyértelmű, könnyen átlátható felületekre vágyunk mindenütt. A figyelem e mesteri elterelésének jelensége mindenkit érint, legyen fiatal vagy épp korosabb.

Keményen mókázás

Bár joggal feltételezzük, hogy bárki, aki feliratkozik egy neki tetsző képzésre, saját érdekében is igyekszik a tanulnivalókra összpontosítani, mégis nagyon könnyen elbukhat. Sajnos még nem tudjuk közvetlenül az agyakba csöpögtetni a kívánt tudást és képességet, bármennyire is szeretne mindenki egyszerűen, gyorsan, bármit, bármikor, bárhol megtanulni. Marad a régi út, ahol a tanulás kemény munka és jó móka egyszerre.

De érdemes erőfeszítéseket tenni, mert senki nem lehet biztos abban, hogy a szakma, amelyet évekkel, évtizedekkel ezelőtt megtanult, ugyanolyan marad addig, míg ő él. Már ma is nagyon sokan olyan dolgokkal foglalkoznak nap mint nap a munkahelyükön, amelyek akkor, amikor gyerekként iskolába jártak, még nem is léteztek. A szerszámokat felváltják a robotok, amelyeket szintén ugyanolyan készségszinten kell majd kezelnünk, mint korábban a kézre eső szerszámokat.

Ezért a címben feltett kérdésre egyértelműen igen a válasz, nem is lehet más, mindenki kénytelen lesz egész életében tanulni, képezni magát, válaszolni azokra a kihívásokra, amelyek érdeklődési területét érintik. Legalábbis mi ebben hiszünk, e szerint dolgozunk a mindennapokban is.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...