Lehet energiatakarékos egy szép polgári lakás?

Ablakfelújítás –  Lehet energiatakarékos egy szép polgári lakás?

Az ingatlanpiacon a régi, polgári lakások gyakran megosztják az érdeklődőket, hiszen sokan tartanak a magas fűtési költségektől. Ugyanakkor sok lehetőség is rejlik ezekben az izgalmas lakásokban. Cikkünk bemutatja a felújítás lehetőségeit.

Mielőtt használnák a lakást, érdemes elvégezni azokat a felújítási munkálatokat, amelyekkel sokat lehet tenni az energiatakarékosság és az alacsonyabb rezsiköltségek érdekében.

Öreg ablakok

A legtöbb problémát ezekben az otthonokban a nyílászárók hiányosságai és az elégtelen szigetelés okozzák. Legtöbbször több évtizedes ablakok tartoznak a lakáshoz, melyek elavulhattak. A nyílászárók felújításával, szükség esetén cseréjével nagyon sokat lehet tenni a hőszigetelés érdekében, ráadásul egy jó választással a hangszigetelés is optimálisan megvalósítható. Fontos, hogy szakemberre bízza az ablakok beépítését. A szakemberek nemcsak az energiatakarékosság érdekében javasolják a nyílászárók renoválását, hanem a penészesedés elkerülése végett is. Az ablakok környékén gyakran jelennek meg a falakon penészfoltok – ám a megfelelő szigeteléssel és az elegendő szellőztetéssel azonban mindez elkerülhető. 

A szigetelés szintén lényeges, szerencsére ma már kaphatóak olyan falfestékek is, amelyek egyedi anyagösszetételüknek köszönhetően hőszigetelő feladatot is ellátnak, és ugyanakkor a penészesedés megakadályozásában is lehet számítani rájuk. Persze semmit sem ér a szigetelés, ha elavult fűtési rendszer dolgozik a lakásban. A fűtési rendszer átnézetése biztonsági szempontok miatt is lényeges. Az elavult rendszerek hatékonyságához bizony bőven férhet kétség. Legjobb, ha szabályozható fűtésre esik a választás, így mindig a hőmérsékletnek megfelelően alakítható a hőmérséklet.

Szabályozható fűtés

Sokan tartanak attól, hogy nehéz lesz felfűteni a több méteres belmagassággal rendelkező helyiségeket. Erre tökéletes megoldást kínál a galéria kialakítása, melyet ma már elérhető áron meg lehet valósítani. Az anyagválasztásra azonban megéri fokozottan ügyelni, és inkább a könnyed, légies típusokat előnyben részesíteni, ezzel elkerülhető, hogy a galéria nehézkes, robosztus jellegű legyen. A galériának köszönhetően akár jelentős alapterülettel is gazdagodhat az ingatlan, ami értékét megnöveli.

Mint az a cikkből is kiderült, egyes feladatokat magunk is elvégezhetünk, másokhoz pedig ajánlott szakembert hívni a tökéletes kivitelezés érdekében. A polgári ingatlanokba való beköltözés előtt feltétlenül szánjon időt és anyagiakat a korszerűsítésre. Hosszú távon garantáltan megtérül a befektetés!

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.