Lehet használni a klímát fűtésre télen?

Ablakfelújítás – Lehet használni a klímát fűtésre télen?

Egyre több az olyan háztartás, családi otthon, ahol klímaberendezéssel biztosítják a megfelelő hőmérsékletet nyáron. A légkondiról nyilván a hűtés, a kellemes levegő jut eszünkbe elsőre, azonban egyre többen jönnek rá arra is, hogy az eszköz nemcsak a forróságban, hanem a téli hidegekben is jó szolgálatot tehet. A rövid válasz tehát: igen, lehet fűteni klímával.

Alapvetően, amikor hűtésre használjuk a készülékünket, olyankor a beltéri egység lesz az, amelyik hűtött, a kinti tér pedig, amelyik fűtött. Hogyha éppen ellenkezőleg, tehát fűtésre használjuk a berendezést, akkor ez megfordul, vagyis megcserélődik a kültéri és a beltéri egység funkciója.

Ennek működéséhez pedig semmi másra nincs szükség, csak egy úgynevezett négyjáratú szelepre a berendezésben, ami a hűtőközeg áramlásának irányát fogja egyszerűen megfordítani. Ezzel a kis szerkezettel máris lehetségesnek tűnik a lehetetlen: téli időszakban fűtésre használhatjuk a légkondinkat!

Akármilyen hidegben működik?

Fontos tudnunk azt, hogy ha egyszerű klímaberendezéssel rendelkezünk, akkor ezeket maximum nulla fokig tudjuk használni. A téli időszakban természetesen jellemzően ennél hidegebb van, és főként éjszaka csakúgy repkednek a mínuszok, ezért célszerű beszerezni egy inverteres változatot, mert ezek már akár –20 fokos hőmérséklet esetén is tökéletesen ellátják a fűtéssel kapcsolatos feladatokat.

Ez pedig igencsak célszerű, hiszen még ha nap közben a hőmérséklet valamennyivel nulla fok fölé is emelkedik, az éjszaka közepén biztosan kemény mínuszok tépázzák a hónapokat.

Rendben, de gazdaságos?

A köztudatban jól elterjedt az az állítás, miszerint amennyiben árammal fűtünk, a villanyszámlánk az egekbe szökik. A legtöbb esetben ez így is van természetesen: ha például villanyradiátorral vagy hőlégbefúvókkal szeretnénk átvészelni a telet. Ám ha ugyanezt a klímaberendezésünkkel tesszük meg, meg fogunk lepődni: hiszen a gázfűtés vagy a központi fűtés költségei alatt fogjuk tudni ezt megoldani, de a magasabb hatékonyságú készülékekkel alacsonyabb is lehet a számlánk.

Ennek oka pedig egész egyszerűen abban keresendő, hogy a klímaberendezések által többszöri fűtési teljesítményt kapunk, mint amennyi áramot elfogyasztunk vele. Pl. egy 3.9KW fűtési teljesítményre képes inverteres klíma tényleges fogyasztása maximum 1KW.

Mi van akkor, ha jeges a klíma?

Ha télen fűtünk a légkondival, akkor könnyen előfordulhat, hogy kissé jeges kültéri egységet találunk odakint. Nem szabad azonban megijedni ettől, hiszen a kinti hidegek és a páratartalom együtteseként könnyedén ráfagyhat a levegő páratartalma a kültéri egységre.

Érdemes tudni, hogy ennek eltávolítása céljából szükség esetén a klímaberendezés úgynevezett leolvasztást végezhet, és ezt követően ugyanúgy folytatja fűtési feladatát, ám fontos természetesen odafigyelnünk a jelenségre: mindig igyekezzünk a leolvadt víz elvezetését megoldani, hogy problémamentesen, és gazdaságosan kitelelhessünk.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha egyéni tapasztalata van, ami e cikkhez kapcsolódik, megoszthatja itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.