Lehet hűvös a szoba gépek nélkül?

Ablakfelújítás – hőségriadó

Sokunknak okoz panaszokat a kánikula, se a munkát, se a pihenést nem segíti a nyári hőségriadók ideje. Legszívesebben szaladnánk a boltba légkondicionálóért. De biztos, hogy az az egyetlen megoldás? Lehet, hogy érdemes az itt összefoglalt tanácsokat is elolvasni.

A legfontosabb, hogy zárjuk ki a napfényt a szobából! A semminél egy sötét függöny, vagy a reluxa is jobb, azonban ha van rá lehetőség, érdemes külső árnyékolókat (redőnyt, spalettát) választani, hiszen ezekkel az ablaküveg felmelegedését is el lehet kerülni. Jó szolgálatot tehet egy textil napernyő vagy napellenző is. Tovább növelhető egy redőny hatásfoka, ha világos színűre festjük, mert a sötét felület beszívja a hőt, és így alatta jobban átmelegszik az ablak. Ez a hatás nem csak a redőnyre érvényes: a világos színű falak is kevésbé forrósodnak át. 

Érdemes jól árnyékoló és gyors növekedésű fajokat a falra futtatni. A borostyán és a vadszőlő a legnépszerűbb, ezeknek támaszték sem kell, a falon is megkapaszkodnak. A virágos növények közül is sokféle faj alkalmas az árnyékolásra, például a lila akác, a lonc vagy a trombitafolyondár. A növények miatt a napsugarak kevésbé melegítik fel a falat, a kipárolgásuk pedig tovább javítja a klímát. Ugyanakkor a növények által leadott nedvesség, illetve a közvetlenül a falra futó fajok szára és gyökerei roncsolhatják a falat, ezért csak megfelelő vakolat mellett ajánlottak.

Hosszú távú, de hatékony megoldás az épület szigetelése, ami nem csak a téli meleget tartja bent, de a nyári felmelegedést is akadályozza.

A következő, hogy a napfény mellett a meleg levegőt is zárjuk ki! Lehet, hogy ellentmondásnak tűnik a fullasztó hőségben kizárni a szabad levegőt a szobából, irodából, de a szellőztetéssel ilyenkor csak a forró levegő áramlik be. A helyes stratégia az, ha éjszaka szellőztetünk, akár sarkig kitárva az ablakokat, így hűvös levegő megtöltheti a helyiséget. 

Nyáron érdemes spórolni a világítással és az energiával is! A hagyományos izzók a fény mellett nagyon sok hőt is termelnek. A kompakt vagy LED-es világítótestek mintegy 75%-kal kevesebb hőt adnak le, így többek között a nyári hőség csökkentése miatt is érdemes ezekre váltani. Fontos megjegyzés, hogy a tévé és a számítógép is hőt termel működés közben. A ventilátor sem hűti a levegőt, csak átmozgatja, ezzel ér el hűsítő hatást. Mint minden elektromos berendezés, ez is hőt termel. Ha van otthon két ventillátor is, úgy helyezzük el őket este a nyitott ablakok mellett, hogy segítsék a szobán átáramló levegő mozgását.

Régi, jól bevált módszer, ha nyáron hideg vízzel hűsítjuk magunkat. Nem kell mindig strandra menni, elég lehet, ha frissítő, langyos vagy hűvös vízzel zuhanyozunk. Végső esetben a hideg vizes borogatás is segíthet: csavarjunk hideg (jeges) vízbe mártott törölközőt, törlőkendőt a csuklónk, bokánk köré, vagy terítsük az arcunkra, tarkónkra. Ezeken a pontokon vékonyabb a bőr, így jobban lehűl az alatta áramló vér, ami aztán az egész testet felfrissíti. Vannak olyan emberek, akik nagy hőségben egy kicsit megnedvesített (nem csöpögő!) törölközővel vagy lepedővel takaróznak este, így a párolgó nedvesség kellemesen hűsíti a testüket. Ezzel a módszerrel azonban vigyázni kell, kevésbé edzett szervezet esetén, vagy ventillátorral kombinálva könnyen megfázást, tüdőgyulladást okozhat. A vizes törölközőt, lepedőt érdemes inkább az nyitott ablak elé teríteni kora este, így hűti a még meleg levegőt szellőztetéskor.

Nagy hőségben a zsíros, fűszeres, nehéz és forró ételek helyett válasszunk hideg, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó fogásokat. Húsleves helyett például jobb a hideg gyümölcsleves, a rántott hús helyett pedig egy adag friss saláta.

A nagy hőségben több folyadékra van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy megfelelően működjön.