Lehet komoly beruházás nélkül is spórolni? I.

Ablakfelújítás –  Lehet komoly beruházás nélkül is spórolni? I.

A családi házak, lakások energetikai korszerűsítésére ma már sokféle támogatás elérhető, ugyanakkor vannak olyan, alig néhány ezer forintos vagy csak egy kis odafigyelést igénylő trükkök, amelyekkel, ha nem is óriási, de számottevő mértékben lehet faragni a rezsiszámlákon. Cikksorozatban mutatjuk be ezeket.

Egy átlagos magyar háztartásban a felhasznált energia csaknem háromnegyede a fűtésre megy el, ez az érték legalább 10 százalékkal magasabb az európai átlagnál. Ráadásul az elmúlt évtizedben a magyar háztartások egy négyzetméterre jutó energiafelhasználása nagyjából stagnált, míg az európai átlag 16 százalékos csökkenést tudott elérni. A lemaradásért nagyrészt a rosszul szigetelt épületek, huzatos ablakok, rosszul szabályozott fűtési rendszerek, elöregedett kazánok felelősek. A családok többsége ezzel tisztában is van, kétharmaduk elégedetlen annak az épületnek az állapotával, amelyben él, és a terveik között szerepelnek az energiafelhasználás csökkentésére irányuló beruházások, de a valóságban ezek anyagi okokból ritkán valósulnak meg. Néha azonban egy kis odafigyeléssel és kisebb ráfordítással is látványos javulást lehet elérni.

Bojler vízkőtelenítése

Teljesen felesleges a bojlernek vizet egész nap melegen tartania, ha csak reggel és este vagyunk otthon. Vannak már olyan távolról vezérelhető eszközök, amelyek segítségével elég, ha munkaidő vége előtt bekapcsoljuk egy applikáción keresztül, hogy mire hazaérünk legyen melegvíz. Sőt, vannak olyan modellek is, amelyek már öntanulók: megfigyelik, hogy melyik napszakban van erőteljesebb fogyasztás és akkorra megemelik a víz hőmérsékletét. Egy ilyen berendezés természetesen pénzbe kerül, így amennyiben a jelenlegi bojlere is hibátlanul működik, nem érdemes idő előtt lecserélni – azaz ezt a tippet nem tudja kihasználni. De mondunk mást: a bojlerek fűtőszála hajlamos vízkövesedni. 

Minél vastagabb réteg rakódik rájuk, annál kisebb a hatékonysága, több energiát használ a víz felmelegítéshez. Ezért 3–4 évente érdemes kicserélni a fűtőszálat, amely egy egyszerűbb gép esetén a szereléssel együtt 25 ezer forintból megvan, de vállalkozó kedvűek videómegosztókon található segítséggel maguk is elvégezhetik a műveletet.

Az izzók cseréje

A világítás korszerűsítése, ha még nem történt meg, jelentős spórolást eredményezhet bármely lakásban. Érdemes felülvizsgálni ott is az izzókat, ahol már korábban megtörtént ez a csere, hiszen a már régebb óta piacon lévő kompaktcsövek helyett sokkal hatékonyabbak a LED izzók. A portalanítás is ugyanilyen fontos, ugyanis a kosz is blokkolja a fénykibocsátást, de a fényerősség-szabályzós kapcsolókkal is lehet spórolni.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is. A cikk következő részében még több lehetőséget mutatunk a spórolásra.