Lehet komoly beruházás nélkül is spórolni? II.

Ablakfelújítás –  Lehet komoly beruházás nélkül is spórolni? II.

A családi házak, lakások energetikai korszerűsítésére ma már sokféle támogatás elérhető, ugyanakkor vannak olyan, alig néhány ezer forintos vagy csak egy kis odafigyelést igénylő trükkök, amelyekkel, ha nem is óriási, de számottevő mértékben lehet faragni a rezsiszámlákon. Cikksorozatban mutatjuk be ezeket, az első részt itt találja.

Ablakszigetelő gumicsík

Az elavult nyílászárók komplett cseréje igen komoly költségekre rúghat, az ár persze függ az ablakok darabszámától, illetve attól is, hogy hány rétegű üveget szeretnénk az új ablakokba. Ha ezekhez jelenleg nincs meg az anyagi háttér, akkor sincs még minden veszve, hiszen a régi ablakok szigetelőképessége is javítható. 

Első körben akár egy hőszigetelő ablakfólia is jó lehet erre a feladatra, amely máris egy plusz szigetelőréteget ad az ablaküveghez. A szilikon szigetelőcsíkot, bár ez alacsony a hatékonyságú, mégis bárki egyszerűen felragaszthatja az ablakra. Mindkettő egyszerűen beszerezhető bármelyik barkácsüzletből. 

Van ebből öntapadós verziós is, ami könnyedén felragasztható, de a legjobb lehet, nútbemarásos módszerrel egy tartósabb szilikoncsíkot is beépít egy szakember, ami már jelentősen javítja az ablak szigetelőképességét. 

A nútmarás után az ablak sokkal jobban szigetel majd. Hamar megtapasztalhatja majd, mennyivel tovább megmarad a meleg, arra azonban figyeljen, hogy az sem jó, ha egy ablak túlságosan is szigetel. Emiatt ugyanis nem lesz kellőképp átszellőzve a lakás. Erre egyszerű a jó megoldás: szellőztessen jóval gyakrabban!

Klímaeszközök minimalizálása

Ha klíma van a lakásban, érdemes csak azokra a helyiségekre korlátozni a használatát, ahol elengedhetetlen a kényelméhez, például a hálószobában a nyugodt alváshoz – és akkor sem kell túl hideget fújatni a géppel. Ki kell kísérletezni, hogy mi az a maximális hőmérséklet, amiben még jól lehet aludni.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.