Lehet ökologikus az építészet?

Ablakfelújítás – Lehet ökologikus az építészet?

Előző cikkünkben az ökológiai lábnyomról, és arról írtunk, hogy a fa ablak ebből a szempontól mindenképpen nyerésre áll. Szerencsére egyre több embernek fontos szempont a fenntarthatóság és az, hogy a későbbi generációk is élhető világban élhessenek.

Európa épületállományának közel fele 1945 és 1980 között épült, egyes becslések szerint a mai lakóépületek 90 százaléka még 2050-ben is használatban lesz. A kontinens korosodó épületeinek felújítása tehát nem várathat magára. Az építészetnek a lehető legnagyobb mennyiségű természetes fény és optimális szellőztetés biztosítása mellett kell egyensúlyt teremtenie a komfortérzet, az energia-felhasználás és a környezetvédelem igényei között.

A szigorodó épületenergetika, az egyre nagyobb hőszigetelési igények, és a házak egyre komolyabb energiatermelő szerepe a mindennapok építészeti gyakorlatát lassan átalakítja – egyre nagyobb lesz az ökologikus gondolkodás szerepe.

Mi magunk is találkoztunk az elmúlt időben olyan megrendelőkkel, akiknél az elsődleges szempont volt, hogy olyan úton legyen megoldva minden felújítás a lakásban, hogy abban ne legyen semmilyen környezetre káros anyag. A mai nyitott emberek gondolkodásába végre beépült, hogy tegyenek a környezetükért – például fa nyílászárókkal vagy biofestékkel.

A hőhídmentesség kérdése egyre jelentősebb lesz: a tetőterek (U értékük legfeljebb 0,20 lehet!) szarufái sok épületben vonal menti hőhidat jelentenek, amit jobb elkerülni, csökkenteni. A tetőterek hőszigetelését persze nemcsak a szarufák ronthatják le, hanem például a tetősíkablakok (gyakori) helytelen beépítése is.

Az új épületekbe beépített nyílászárók nem lehetnek rosszabb hőszigetelésűek 1,30-nál, amit a fa ablakok természetesen teljesíteni tudnak.

Sok más környezetbarát megoldást is megismerhettünk az elmúlt években a sugárzó felületfűtésektől a talajszondákon át a hőszivattyúkig – mindezt harmonizált energetikai rendszerben.

A környezettudatos építés lényege nem a költségcsökkentés, sokkal inkább az, hogy az épített környezet minél kisebb ökológiai terhet jelentsen a földnek. A szemléletváltás akár öt-tíz éves folyamat is lehet, de jól látható, hogy már megindult.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha egyéni tapasztalata van, amely e cikkhez kapcsolódik, szóljon hozzá itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...