Lehet valamit a felpördült festékkel kezdeni?

Lehet valamit a felpördült festékkel kezdeni?

Az ablak lefestése után a leggyorsabban az ablak alján, a két ablaktábla között perdül fel a festék a leggyorsabban. Kérdés az, hogy jellemzően a kapcsolt gerébtokos ablakoknál miért van ez így.

Felpördül a festék: miért?

Egyszerű a válasz: azért, mert régebben az ablak beépítésekor nem használtak semmilyen tokszigetelő anyagot (például púrhabot). Emiatt a tokozat mögötti rész, ahol már csak egy üres tér van, szigeteletlen maradt. Ráadásul a fűtőtestek általában az ablak alá kerülnek, ezáltal a hideg–meleg változás viszontagságnak éppen az ablak alja van a legjobban kitéve. A tokozat szigeteletlensége miatt itt egy hőhíd keletkezik, a páralecsapódás miatt pedig a fa megdagad, illetve kiszárad. A folyamat vége, hogy a festékréteg felpattog.

Mit lehet tenni?

A válasz is egyszerű: a tokozatot utólag le kell szigetelni púrhabbal. Ezt meg lehet csinálni úgy, hogy a tokozat mellett levéssük a falat, majd kifújjuk a rést a tok mellett. Ez viszont nagy porral és helyreállítási költséggel jár.

A másik lehetőség az, hogy utólag a tokozatba beinjektáljuk a púrhabot. Ez nem jár semmilyen felfordulással. Gyorsan felmerül sok emberben ezt a lehetőséget hallva, hogy hát ezt házilag is meg tudja ő csinálni. Én jószívvel senkinek nem ajánlanám, mert ha nem jól csinálják, akkor vagy a kevés púrhab miatt továbbra is hőhidas marad a nyílászáró tokozata, vagy szétnyomhatja az egész tokozatot a túl sok púrhab. Erre a feladatra érdemes mestert hívni, hiszen ők kiforrott technológiával valósítják meg a munkát.

Minden jó lesz?

Még egy probléma megmaradhat ilyenkor, mégpedig az, hogy túl vékony marad az ablaküveg. A vékony külső üveg és a páralecsapódás miatt az üvegről lefolyik a víz a tokozat aljára. Ettől a festék megint csak felpattog. Ennek legjobb megoldása a külső szárnyba tett 4-16-4-es szerkezetű, argongázzal töltött lágybevonatos üveg, valamint az ablakszárnyak gumitömítéses szigetelése. Ez által nem csak a hőhíd, de a páralecsapódás is meg fog szűnni.

Ha további információkra van szüksége, facebookos oldalamon is érdemes szétnéznie.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...