Lehetne kisebb a fűtésszámla?

Ablakfelújítás – Lehetne kisebb a fűtésszámla?

Talán ön is hallotta híradásokban, olvasta weboldalakon járva, hogy egy valóban megfelelő szigeteléssel több mint 30%-kal is kisebb lehet a fűtési költség. Ez nemcsak a pénztárcánkat kíméli, de csökkenti a klímaváltozás egyik fő okát, a széndioxid-kibocsátást is.

Hol van hőveszteség?

A rossz szigetelésű ablakok problémákat okozhatnak. A nyílászárók miatti hőveszteség négy módon alakulhat ki: 

  • szivárgással, amikor a levegő ki- és beszivárog a réseken és hézagokon keresztül; 
  • vezetéssel, amikor a hő áthatol az üvegen; 
  • sugárzással, amikor a hőenergia egy meleg tárgy felől áramlik a közelben lévő bármilyen hűvösebb tárgy felé, míg a hőmérsékletük ki nem egyenlítődik (ez akár 65%-os hőveszteséget is okozhat); valamint
  • konvenciós áramlással

Utóbbi lényege, hogy a meleg levegő felfelé, a hideg levegő pedig lefelé áramlik, eltérő relatív sűrűségük miatt – ez a magyarázata, hogy a rossz szigetelésű, jeges ablaküveg belső felületéről a hideg levegő a padló felé halad, és még több hideg levegőt szív be az ablak felől. A fenti mozgás természetesen komoly hőmérséklet-csökkenéshez vezet az adott helyiségben.

Nagy felület, nagyobb spórolási lehetőség: a nyílászárók

Egy épület szigetelésében tehát nagyon fontos szerepet játszanak a nyílászárók. Ha most építkezünk, az új ablakok kiválasztásánál mindenképpen ügyeljünk arra, hogy mindig a teljes ablakszerkezet, tehát a keret és az üvegezés együttes hőátbocsátási tényezőjével kalkuláljunk.

Utólagos ablakszigetelés

A megengedettnél nagyobb légáramlást okozó hézagok az ablakoknál azért jöhetnek létre, mert a tok és a szárny közötti ütközőfelületek nem simulnak össze megfelelően, illetve a tok és a falszerkezet közötti hézag tömítése nem tökéletes. Az így keletkező hézagokat mindenképpen tömíteni kell, olyan szigetelőanyagokkal, amelyek rugalmasan változnak a hézag nagyságától, formájától függően. A svéd nútmarásos technológia során például szilikonos tömítőanyagokat alkalmaznak. A technológia előnye, hogy nincs szükség bontásra, cserére, az anyag hőálló, élettartama 10-12 év, emellett nem károsítják a háztartási tisztítószerek. A hagyományos faablakok szigetelése tehát ezzel az eljárással eredményesebben javítható, mint az üvegrétegek számának növelésével.

Fontos kiegészítő: az árnyékolás

A jó minőségű alapanyagok, valamint az ajtók és ablakok megfelelő kialakítása mellett árnyékolástechnikai eszközökkel is fokozhatjuk a komfortérzetet. Fontos tudni, hogy a nyílászáró nem választható el az árnyékolótól, egységet alkotnak. A külső árnyékolás hatásos és takarékos eszköz az épületek túlmelegedésének magakadályozására. A különböző redőnyök és zsaluziák például nyáron passzív hűtési rendszerként működnek, télen pedig fokozzák a nyílászárók szigetelőképességét. Ezek használatával a napsugarak – így a meleg – el sem jut az ablaküvegig.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.