Lehetséges a régi faredőnyök korszerűsítése

Ablakfelújítás – Lehetséges a régi faredőnyök korszerűsítése

Télen is, nyáron is az ablakokra szerelt redőnyök hathatós védelmet nyújtanak – ha meleg van, nem engedik be, ha pedig a szoba melegebb, segítenek abban, hogy ne az utcát fűtse. A redőnyöknek számos változatuk létezik, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen ablakra felszerelhetők legyenek. Árnyékoló és hőmegtartó hatásuk ma már kitűnő, a sok lehetséges megoldás között azonban végül magunknak kell kiválasztanunk a számunkra megfelelőt.

Utólag is szerelhető

A külső tokos redőnyök valószínűleg azért a legkedveltebbek, mert a korábban redőnyökkel nem rendelkező otthonok ablakaira is felszerelhetőek. Ugyanakkor hátrányuk, hogy mivel a felcsévélt redőnyt védő és befogadó szekrénytoknak nincs a falban kialakított helye, a tok méretétől függően kissé szűkíti az ablak magasságát.

Ezért a minitokos változatok a legnépszerűbbek, különösen a normál méretű ablakok esetében. Ezeknél azonban többnyire csak 27mm-es keskeny léceket lehet alkalmazni, ami széles redőnyöknél nem ideális, legfeljebb osztott felülettel kialakítva. Ez viszont azzal jár, hogy kettő, vagy több redőnymozgató szerkezetre lesz szükség.

Előnyük így viszont, hogy a redőnytagok könnyen felhúzhatók, és így könnyebb a szellőzést is beállítani. Különösen lényeges ez, ha a redőny mozgatását a tok közelsége miatt csak zsinórral lehet megoldani.

Gondoljunk a szúnyogokra is

Az integrált szúnyoghálóval is érdemes számolni, hiszen ez védelmet ad a rovarok és szöszök ellen. Arra azonban már jó előre számítsunk, hogy a külső tokos redőnyöknek csak a belső oldalát lehet kényelmesen letisztítani, a külső felületük leengedve csak kívülről érhető el. Ahol ez nem lehetséges, külső lemosásuk szinte megoldhatatlan, bár évente legalább kétszer szükség lenne rá.

Habbal szigetelt redőny

Meggondolandó a sztirolhab szigetelésű elemek alkalmazása is, amely a redőny hatásosságát jelentősen növeli. Különösen akkor, ha sötétszínű lamellákat választunk, amelyek köztudottan jobban felmelegednek. A lécoldalvéges megoldásúak pedig megakadályozzák a lécek oldalra csúszását, széleik megszorulását.

A tartósabb megoldások

Az alumínium lamellás redőny drágább, viszont hosszú életű, kiváló hőszigetelő tulajdonságú és még egy kicsit könnyebb is a műanyaglécekből állóknál. A lefutók kiválasztásnál a gumiperemesek az előnyösebbek, mert csendesebb a redőnytest mozgatása, és szélben sem fog a lefutó szélének verődve zajongani.

Befalazott redőny

Az elfalazható tokos redőnyszekrények előnye, hogy mivel az ablak fölé kerülnek, annak teljes bevilágító felülete megmarad. A másik előny, hogy a redőnyszekrény levakolva teljesen eltűnik. Hátránya viszont hogy többnyire csak az ablakkal együtt építhető be. Az ilyen szekrények hőszigetelése sem gond, mert ezt a redőnytokba épített sztirolhab szigetelés teljesen megoldja. Hátrányként említhető, hogy a beépítés és a bevakolás kissé hosszadalmas művelet és pontos helyszíni felmérést igényel, viszont a redőnyszekrény teljesen láthatatlanná válik.

Felújítható a régi is!

Arra is lehetőség van, hogy a régi faredőnyök meglevő szekrényébe korszerű redőny- és lefutó rendszer kerüljön. Ilyen esetekben szinte nincs lehetőség a redőnytest megosztására, viszont nagy felületű redőnyöknél érdemes ilyenkor a motoros mozgatáson gondolkodni.

Ezeknél a redőnyöknél ugyanis csak az 50 mm széles lamellákat lehet használni, így a redőny igen nehéz lesz, a felhúzása pedig komoly erőpróba lesz minden alkalommal. A motoros mozgatás mindezt kényelmessé és programozhatóvá is teszi. Ami pedig az ilyen redőnyszekrények hőszigetelését illeti, a fedőlapra erősített idomos habréteg ezt is megoldja.

Ha további információra van szüksége, nézzen szét facebookos oldalamon is.