Lenne pénzünk a felújításra, de…

Ablakfelújítás – Lenne pénzünk a felújításra, de…

A Mapei és az Energia Mérnöki Nonprofit Zrt. felmérést végzett több mint 200 családi ház tulajdonosának megkérdezésével. A felmérés eredményeként az jött ki, hogy a lakásállomány elöregedett, az ingatlantulajdonosok nem, vagy csak a legszükségesebb esetekben nyúlnak hozzá otthonaikhoz, pedig a válaszadók felének van megtakarítása, amiből felújíthatná a házát.

Jó lenne spórolni!

Ráférne már egy alapos felújítás a családi házakra, ugyanis a válaszadók 56%-a legalább 10 éve nem végzett semmilyen felújítást az ingatlanán. A válaszolók 27% 5-10 éve végzett felújításokat, 18% pedig mindössze néhány éve.

A CSOK jó lehetőség, de mellette szükség lenne a meglévő lakásállomány felújításának nagyobb mértékű támogatására is, különösen az energiahatékonysági beruházások területén, mert az ösztönözi a felújítási kedvet. Ugyan rendszeresen megnyílnak pályázatok, de a szakértők szerint ezek egy nap alatt elfogynak az óriási igény miatt.

A válaszadók 33%-ának vannak a saját megtakarításai, melyből energiatakarékossági felújításokat tudnának végezni. 8% lakástakarékpénztári megtakarításból újítana fel, míg 9% saját megtakarításaival kombinálná a saját erejét.

Az állami, vagy uniós támogatásra már csak azért is nagy szükség lenne, mert a családi ház állomány elöregedett. A válaszadók 60%-ának negyven évnél régebben, 26%-nak 20-30 éve épült a háza. Mindössze a válaszadók 14%-ának épült az ezredforduló után az otthona.

Ne az utcát fűtse!

Ha teljeskörű szigetelést nem tesz lehetővé a büdzséje, akkor is érdemes felméretnie ablakainak állapotát – az ablakfelújítással is jelentős csökkentést vihet végbe rezsiszámláján.

Ha további információra van szüksége, facebookos oldalamon is érdemes körülnézni.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...