Meg kell szabadulni a penésztől!

Ablakfelújítás – Meg kell szabadulni a penésztől!

A penész alattomosan megbújik mindenhol, ahol elegendő párát talál. A légző faablakok idején nem okozott túl sok gondot, és ott sem nagyon bukkan fel, ahol alaposan szellőztetnek. De a légmentesen záró műanyag ablakok korában újra gondot jelenthet otthon a penész. Mit lehet tenni, ha megjelenik?

A penésszel nem csak az a baj, hogy elcsúfítja a lakást, de sajnos az egészségre is káros. Ha hosszú távon érintkezünk vele, allergiát, nehézlégzést, köhögést és fulladást okoz. Fontos tudni, hogy a penész elsősorban azokban a helyiségekben bukkan fel, ahol magasabb a páratartalom. A belső páratartalmat a szellőztetés hiánya, a főzés, a fürdés növeli elsősorban.

Veszélyben a fürdő

Így a fürdőszoba például érintett hely. Ha ki akarja űzni, érdemes három és fél liter vízhez háromnegyed pohár ammóniát adni. Az oldatot szivacsra téve kell alaposan áttörölni a csempéket, különös tekintettel a fugákra.

Ha kifejezetten csak a fugákon telepedett meg a penész, akkor egy üres és alaposan átmosott szórófejes flakonba töltsön egyenlő arányban klóros fehérítőszert és vizet, majd a keveréket permetezze a fugára. Hagyja körülbelül 15 percig hatni, majd jó alaposan dörzsölje át a fugákat súrolókefével, végül öblítse le.

Autóviasszal a csempék védelméért

Megelőző védelmet adhat az autóviasz is otthon. Először tisztítsa le a csempéről a vízkövet, majd egy réteg autóviasz felkenése után egy puha, száraz ruhával polírozza át a felületet. A viaszkezelést csupán évente egyszer kell elvégezni. Vigyázat, csúszos lehet, ha a kádra kerül!

Természetes szerek a háztartásban

Házi praktika, hogy a penészfoltot ecettel kezeljük. Az ecet szinte bármilyen felületre felvihető, legyen szó a fürdőszobai szerelvényekről, a csempékről, ruháról, bútorról vagy éppen festett felületről. Ha vastag penészréteggel van dolgunk, hígítás nélkül használhatjuk, míg a kisebb foltok eltüntetéséhez fele-fele arányban érdemes hígítani vízzel.

A citrom még a penészes ruhákon is segíthet: keverjen össze citromlevet és sót, majd a keverékkel dörzsölje be az érintett területet. Ezután tegye ki a napra, hogy megszáradjon, és a napsugarak hatására eltűnjön a folt. Addig kell ismételni, amíg a folt teljesen láthatatlan lesz.

A sütőpor is hatékonyan pusztítja el a nedvesség hatására megjelenő penészgombákat és az általuk keletkezett foltokat. Úgy is használható a penész ellen, hogy a nagyon nedves helyiségekben, így a konyhában és a fürdőszobában egy-egy tálban elhelyez néhány adagot. A por magába szívja a levegőben lévő nedvességet, ezáltal nem ad lehetőséget a penészgombáknak az elszaporodásra.

A falak és a burkolatok védelmében

Ha a penészfoltok már a festetlen betonon, a burkolatkövön vagy a stukkón éktelenkednek, keverjen össze egy pohár klóros fehérítőt hét és fél liter vízzel. Az oldattal erősen dörzsölje át az érintett területet súrolókefe segítségével, majd öblítse le. Ha valamelyik folt még így is megmaradt, súrolja le újra hét és fél liter meleg vízben feloldott félpohárnyi mosószódával!

Ha további tippekre kíváncsi, facebookos oldalamon is érdemes körülnéznie.