Meg lehet előzni nyáron a penész megjelenését?

Ablakfelújítás – Meg lehet előzni nyáron a penész megjelenését?

A falfelületeinket csúfító penészfoltokkal legtöbbször a csapadékosabb, őszi idő beköszöntével kezdünk el foglalkozni, pedig a nyári hónapokban kellene megelőzni a bajt. Esztétikailag sem szép látvány egy penészes fal, hosszú távon pedig légúti megbetegedéseket is kiválthat.

Tévhit, hogy a penészfoltok csak az őszi–téli hónapokban jelenhetnek meg otthonunk falfelületein. A napokig tartó párás, csapadékos időjárás is kedvez a spórák megtapadásának, hiszen a penészgomba – hőmérséklettől függetlenül – a nedvesség hatására jelenik meg. A nyári hónapokban leginkább a megelőzésre ajánlott figyelni, és a már fertőzött felületek kezeléséhez is optimálisabb körülményeket biztosít a meleg évszak. De hogyan vegyük fel hatékonyan a harcot a penésszel szemben?

Szellőztessünk rendszeresen!

Mint minden évszakban, a gyakori szellőztetés nyáron is elengedhetetlen. A legjobb, ha naponta többször 15–20 percre kitárjuk az ablakokat, „járatjuk” a levegőt a lakásban, akár kereszthuzatot is előidézhetünk.

Klíma használata

A nedvesség elvezetésére jó megoldás lehet a légkondicionálók bekapcsolása is. Ajánlott 22–23 Celsius-fok körül tartani a lakás levegőjének hőmérsékletét, kánikula ellenére is kerüljük a benti légkör túlhűtését (18 Celsius-fok alatti hőmérsékletet), amely kedvez a penészgombák szaporodásának.

Engedjük be a napsütést!

Ha tehetjük, engedjünk be minél több fényt a lakásba. Ajánlott a redőnyöket, reluxákat rendszeresen felhúzni, hogy besüthessen a nap.

Ereszcsatorna karbantartása

Ha napokig tartós esőzések tarkítják az időjárást, érdemes a kinti ereszekre is figyelnünk. Ha az ereszcsatorna nem képes elvezetni a vizet, a nedvesség tartósan áztathatja kívülről is a ház falát, ami szintén kedvez a gombák megtapadásának beltéri oldalon is.

Páratartalom mérése

Érdemes beszereznünk egy hőmérsékletet és páratartalmat is mérő eszközt. Az ideális, ha a szoba levegőjének páratartalma 50-55% között van, ez a legjobb az emberi szervezet számára is: nem irritálja a nyálkahártyát, és csökkenti a baktériumtermelődést.

Lakásfelújítás okosan

Ha a nyárra időzített lakásfelújítás épp egybeesik egy csapadékosabb időszakkal, hagyjuk szellőzni és kellően kiszáradni a helyiségeket, a bútorokat néhány napig ne toljuk rá teljesen a falfelületekre, ezzel is minimalizálhatjuk a penészgombák megtapadásának esélyeit.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...