Meg lehet javítani a régi hőszigetelt üvegezésű ablakokat?

Ablakfelújítás – Meg lehet javítani a régi hőszigetelt üvegezésű ablakokat?

Sokan azt gondolják, hogy az utólagos gáztöltés mindent megold a régi hőszigetelt üvegű ablakok esetén. Pedig ez kicsit másként van.

Nemrégiben levelet kaptam egy lakástulajdonostól, aki árajánlatot kért tőlem a következő munkára:

Nekem 2000-ben beszerzett, – akkor igen jó minőségűnek számító – SOFA hossztoldott (csomókiejtéssel készült), hidrogyalult faablakaim vannak. Kérdésem az, hogy a jelenlegi 4-16-4-es K=1,4 W/m2-es hőátbocsátási tényezővel bíró üveg elrendezés helyett milyen hőtechnikai üveget tudnánk hosszútávra beépíteni? Amennyiben argongázzal kellene feltölteni az üveg légréseket a jobb K érték miatt, és mennyi a gáz elillanására a garancia idő?

A legfontosabb része válaszomnak, hogy ezek az ablakok még mindig megfelelnek a mai elvárásnak, ha a következő korszerűsítéseket elvégezzük:

  • üvegcsere: 4-16-4 lágybevonatos üvegszerkezet argon gázzal töltve Ug= 1.0 W/m2
  • másodlagos gumitömítés

Emellett az esztétika és tartósság érdekében pedig az ablakra a legjobban időjárásnak kitett részére utólagosan alumínium szárnytakaró profilt helyezünk fel. Ez által nem fogja kikezdeni az időjárás alul az üveg előtti vízszintes farészt.

Kétrétegű, 3-16-3-as, levegővel töltött üvegszerkezetet, ha korszerűsítünk, akkor 4-16-4-es argongázzal töltött dupla lágybevonatos üvegre lehetne cserélni. Mivel az ajánlatban szereplő ablak 68 mm szerkezetű, ezért még, ha bele is fér a háromrétegű üvegszerkezet a beszorító léc visszavágásával, akkor sem vállaljuk a beépítését. Hogy miért? Azért, mert a 68-as szerkezetű nyílászáró zárszerkezet és pántja a kétrétegű üvegszerkezetnek súlyára van kitalálva. Ezáltal a háromrétegű üveget veszélyes beleépíteni, mert leszakadhat az ablak.

Régi hőszigetelt üveg töltése gázzal utólag?

Sokan kérdezik tőlem, hogy a régi üvegszerkezetet fel lehet-e tölteni utólag gázzal. Gondolom, van is erre vállalkozó cég. Az én válaszom, hogy nem lehet utólag tölteni. Ezt azért szeretik elvállalni, mivel bizonyíthatatlan eljárás, vagyis nem lehet bizonyítani, hogy a szaki feltöltötte-e. Az argon gáz töltés magába nem sokat ad, mert kompletten lágybevonatos üveggel együtt van tényleges pozitív korszerűsítési hatása. Ezt csak új üvegszerkezet esetén tudom vállalni, amikor új üvegszerkezetre cseréljük, erre a jótállás 15-20 év.

Ha további információkra van szüksége, olvasson tovább vagy nézzen szét facebookos oldalamon is!