Megbízható-e a kivitelező? Hogyan lehet ezt ellenőrizni? I.

Ablakfelújítás – Megbízható-e a kivitelező? Hogyan lehet ezt ellenőrizni?

Vajon milyen hivatalos források állnak rendelkezésünkre, melyek segítségével kiszűrhetjük a kevésbé megbízható cégeket? Mik azok a tényezők, amelyek garantálhatják a professzionális munkavégzést? Utánajártunk.

Első lépés: az engedélyek

A felújítás, építkezés előtti teendők egyik meghatározó kérdése, hogy a lehető leggondosabban válasszuk ki azt a szakembert, akire ezeket a munkákat rábízzuk. Mielőtt azonban ebbe belevágnánk, vegyük sorra a következőket: derítsük ki, hogy a felújítási, átalakítási munka igényel-e bármilyen előzetes hozzájárulást? Be kell-e szerezni engedélyt akár a társasháztól, akár hatóságtól? Például: Míg a lakás tisztasági festéséhez nem kell engedély, addig a társasházi lakásban új ablak létesítéséhez vagy két lakás egybenyitásához a társasház hozzájárulását meg kell szerezni előzetesen, és építéshatósági eljárást is kell majd lefolytatni.

A szükséges engedélyek beszerzése a megrendelő kötelezettsége. A kivitelező azonban köteles a megrendelő által átadott tervdokumentációt a szerződés megkötése előtt megvizsgálni és a megrendelőt a terv felismerhető hibáira, hiányosságaira figyelmeztetni. Ha a terv valamely hibája vagy hiányossága a kivitelezés folyamatában válik felismerhetővé, a kivitelező késedelem nélkül köteles erről a megrendelőt tájékoztatni.

Ellenőrizzük a szakembereket!

Annak érdekében, hogy biztosak lehessünk abban, hogy nem Mekk Elekre bízzuk az otthonunk felújítását, segítségünkre vannak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) honlapján elérhető nyilvántartások. Az egyik ilyen a gazdálkodó szervezetek nyilvántartása, amely a kötelező kamarai tagságra tekintettel vezetett nyilvántartás, míg a másik, az építőipari kivitelező vállalkozások lekérdezhető nyilvántartása.

Ellenőrzés az interneten

Céginformációt lehet lekérni az adatbázisból – itt meg lehet tudni, hogy a cég felszámolás alatt van-e, van-e tartozása, illetve, hogy nyereséges vagy veszteséges.

Hiteles referencia a közösségi oldalakon keresztül

Legtöbb vállalkozásnak van honlapja, illetve a közösségi oldalakon is fent van. Itt is lehet a cégnek hitelességet igazolni úgy, hogy a megelégedett megrendelőknek teret nyújt a vállalkozás, hogy írják le véleményüket. Ezáltal leinformálható a cég. Az igazán hiteles cégek eleve ki is kérik megrendelők véleményét.

További részletekért olvassa el cikkünk folytatását, de érdemes facebookos oldalunkon is körülnéznie.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...