Megbízható-e a kivitelező? Hogyan lehet ezt ellenőrizni? III.

Ablakfelújítás – Megbízható-e a kivitelező? Hogyan lehet ezt ellenőrizni?

Vajon milyen hivatalos források állnak rendelkezésünkre, melyek segítségével kiszűrhetjük a kevésbé megbízható cégeket? Mik azok a tényezők, amelyek garantálhatják a professzionális munkavégzést? Utánajártunk.

Ezért jó, ha van műszaki ellenőrünk

A lakás felújításánál a megrendelő általában nem tudja megítélni, hogy az egyes szakipari munkák valóban megfelelően kerülnek-e elvégzésre, sokszor csak a beköltözést követően, vagy a későbbi használat során szembesül azzal, hogy az elsőre tökéletesnek tűnő kivitelezői munka hibás. Ezt megelőzendő, általában nagyobb költségvetésű kivitelezésnél szoktak a megrendelők építési műszaki ellenőrt megbízni, aki a kivitelezőtől független, közvetlenül a megrendelő által megbízott személy. A műszaki ellenőr feladata, hogy a kivitelező munkáját folyamatosan ellenőrizze. Műszaki ellenőr igénybevétele esetén a megrendelők szükségesnek tartják, hogy a vállalkozási rész- illetve teljes díj kifizetését megelőzően a műszaki ellenőr által aláírt teljesítésigazolás szülessen.

A kivitelező hibás teljesítése esetén attól függően, hogy az elvégzett munkára jótállási vagy szavatossági joga van a megrendelőnek, érvényesítheti követelését a kivitelezővel szemben.

A szavatosság esetén a hibátlan teljesítés a vélelem: a jogosultnak kell bebizonyítani, hogy a teljesítéskor a szolgáltatás hibás volt. A jótállásnál viszont a vélelem a teljesítés hibája mellett szól, ebben az esetben a kötelezettnek kell bebizonyítania, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett. A kivitelezéssel kapcsolatban a jótállást sok esetben a jogszabály kötelezően írja elő éppen az elvégzett munka jellege miatt.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv feladata

Nagy számban fordulnak elő viták a kivitelezési munkákkal kapcsolatban, amely viták eldöntése sokszor hosszadalmas, szakértő igénybevételével zajló költséges eljárások.

A peres eljárások elkerülése érdekében a megrendelő és a kivitelező a szerződésükben megállapodhatnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértő Szerv igénybevételéről is. A Szerv eljárása az építészeti-műszaki tervezési, kivitelezési szerződésben meghatározott helyszín szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamaránál, vagy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál kezdeményezhető. A benyújtott iratok – és helyszíni szemle tartása esetén a szemle jegyzőkönyve – alapján a szakértői tanács szakértői véleményt állít ki.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv a szerződés teljesítését vizsgálja, szakvéleményt vagy kivonatot ad ki, amely alapján megállapítható, hogy a szerződés teljesítése megtörtént-e, vagy nem a szerződésnek megfelelő módon történt meg, és a teljesítésért járó ellenérték megfizetése – adott esetben a szerződést biztosító mellékkötelezettség érvényesítése – milyen összegben indokolt.

További részletekért olvassa el cikkünk első két részét itt és itt, de érdemes facebookos oldalunkon is körülnéznie.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...