Megbosszulja magát az olcsóbb energia

Ablakfelújítás – Megbosszulja magát az olcsóbb energia

Az embereket az olcsó háztartási energia pazarlásra ösztönzi, noha a háztartások jelentős része hajlandó lenne energiahatékonysági beruházásra költeni. Az elkövetkező 5 évben a lakosság 24 százaléka tervez energiahatékonysági beruházást.

A rezsicsökkentési program sok szakember szerint pazarlásra ösztönöz. Miközben igen jelentős energiahatékonysági beruházások történnek, a lakossági energiafelhasználás mégis növekedett. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) felmérése szerint az elmúlt időszakban a megkérdezett 2500 ember 41 százaléka végzett valamilyen energiahatékonysági beruházást. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a lakosság elsősorban a nyílászárók cseréjét, szigetelését végeztette el. A jövőben is sokan terveznek felújításokat, ez összesen nagyjából 921 ezer lakás energetikai korszerűsítését jelenti. A többség a nyílászáró felújítást, cserét, illetve a hőszigetelést eleve energiamegtakarítási szándékkal végezteti el, ám a következő lépcsőt, az épületgépészeti berendezések korszerűsítését akkor végzik el, azaz kazánt, bojlert csak akkor cserélnek a háztartásokban, ha azok már végleg felmondják a szolgálatot vagy nagyon elöregedtek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a magyarok az összkiadásuknak még mindig nagyjából 25 százalékát költik lakás fenntartásra, az energiaszámlák kiegyenlítésére. Az emberek 84 százaléka azonban forráshiány miatt nem vág bele energiahatékonysági beruházásba. Ennek oka, hogy nem rendelkeznek megtakarítással, nem kapnak hitelt vagy támogatást. A legfontosabb szempont a saját forrás hiánya, mert a lakosság döntő többsége nem akar eladósodni, vagyis hitel nélkül korszerűsítené a hőszigetelést, illetve végezne egyéb energiahatékonysági beruházásokat. Az ország szempontjából az igazán jelentős energiahatékonysági tartalék az ingatlanállomány korszerűsítésében rejlik. Energetikai oldalról nagyon hatékony lehet a családi házak felújítása, mert azoknál a legnagyobb az energiapazarlás, valamint ez az ingatlanfajta adja ki a hazai lakás állomány nagyobbik részét.

A kis lépések is számítanak. Szánja rá magát ablakjainak átnézésére, ha szükséges felújítására. Ha ablakjai jó formába kerülnek, máris nem az utcát fűti és tett valamit az energiaszámla csökkentése érdekében. Nézzen körül további információkért a facebookos oldalamon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...