Megérheti az energetikai felújítás szinte bármely nyílászárón

Ablakfelújítás – energetikai felújítás

Ma már egyértelműen alapvető az a követelmény, hogy a nyílászárók jól zárjanak, ezzel pedig járjon együtt a fűtésszámla csökkentése. Általános tapasztalatunk azonban az sajnos, hogy ezt a legtöbbször a meglévő nyílászárók cseréjével akarják elérni akkor is, ha az már többkamrás műanyag vagy alumínium profilból készült. Ez sokszor hiba.

Mi lehet az alternatíva az ablakcsere helyett?

Az energiamegtakarítás legegyszerűbb módja: ha figyelünk ablakaink, ajtóink szigetelésére. Néha elég, ha fűtési szezon elején ellenőriztetjük, hogy húz-e az ablak vagy az ajtó, beengedi-e a külső hideget. Ilyenkor a hőszigetelő fa, műanyag, alumínium ajtók és ablakok karbantartása is (szárnybeállítás, vasalatjavítás) elég lehet, ami kisebb költséggel jár.

Beépítési hibából származó hőveszteség megszüntetése

A hőveszteség egyik speciális esete, amikor az ablaktok és a fal közti csomópontnál szökik el a hő. Ennek oka a felületes beépítéskor rosszul elvégzett purhabozás vagy a PUR-hab teljes hiánya. Ez utólag pótolható, illetve javítható a hőszigetelt fa, műanyag és alumínium ablakok esetében is. A rossz purhabozás másik gyakori következménye, hogy a tok közvetlen közelében a fal hideg, nyirkos és penészesedés kezdődhet. Fontos, hogy ne ugorjunk neki rögtön az ablaktok házilagos feltárásának, PUR-habozásának, bízzuk inkább szakemberre az ok felderítését, a jelenség megszüntetését.

Régebbi ablaknál (kevesebb légkamra esetén) is költséghatékony?

Napjainkban az ablakcserés kampányokban kiemelten kezelik a légkamrák (például „5 kamrás profil”) számát. A légkamrák száma valóban növeli az ablakkeret hőszigetelő értékét. Azonban a thermoablak teljes felületének kis részét teszi ki az ablaktok és a szárny kerete, így az ezen keletkező hőveszteség is töredéke a régi üvegen távozó hőveszteségnek. A komplett ablakcsere viszont nagyobb költséget jelent a hőszigetelő üvegcseréhez vagy a komplett energetikai felújításhoz képest. Nem beszélve a plusz munkáról, amit egy kőműves, festő vagy gipszkartonos szakember végez. A fentiekből kiderül, hogy egy ablak energetikai felújítással csaknem annyi energiát takarít meg, mint a sokkal költségesebb és macerásabb ablakcserével.

Ha további információra van szüksége, keressen meg a Facebookon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...