Meghálálják a felújítást az öreg fa ablakok

Ablakfelújítás – Meghálálják a felújítást az öreg fa ablakok

Manapság, aki csak teheti, régi ablakait korszerű, műanyag szerkezetesekre cseréli. Ennek én nem vagyok őszinte híve. Ez ugyanis kockázatokat rejt. Megszűnhet ugyanis otthonunk eddigi természetes légcseréje, ez legrosszabb esetben a helyiségek penészesedését is okozhatja. Mielőtt döntenénk, nem árt megvizsgálni, hogy nem kifizetődőbb-e a bontás nélküli ablakfelújítás a csere helyett.

Elsőre mindig gyorsabban és kényelmesebbnek tetszik a komplett ablakcsere, ami azzal az illúzióval is jár, hogy már nem kell többé karbantartani az ablakot a csere után. De ennek is vannak buktatói: ha például az ablaktokok az oldalfalakra is rátakarnak, vagy ha az ablakok alatti fal is faburkolatú, máris komoly kőműves munkát is jelent az új ablak beépítése. Kevesen tudatosítják magukban, hogy ehelyett ablakfelújítást is választhatnak, amellyel bontás nélkül közel azonos javulást érhetnek el a hőmegtakarítás terén. Ez persze az adott ablakok állapotán is múlik, mert a rosszakon már tényleg csak a csere segíthet.

Leggyakoribbak itthon a kapcsolt gerébtokos ablakok, amelyeknek zárszerkezete elég egyszerű, méretüktől függően egy, vagy kétszárnyúak. A rúdzárak általában három ponton zárják a szárnyakat, mint ahogyan a szárnyak is kettő, illetve három pánttal csatlakoznak a tokhoz. A felújításuk megfelelő szakmai hozzáértéssel jól megoldható.

Általában az ablakszárnyaik záródásával van a legtöbb probléma, ez miatt az ablakszárnyak között felgyülemlik a pára. Téli időszakban jelentős a hőveszteségük, amit a huzatosságuk okoz. Ezen a szárnyak illesztésével és a belső szárnyakba mart utólagos horonyszigetelésével lehet segíteni. Az ilyen szigetelések időtállóak, és mázoláskor eltávolíthatók, majd visszahelyezhetők a hornyokba.

A vetemedett szárnyakat a keretek illesztésével, a pántjaik megfelelő beállításával korrigálhatók. A zárszerkezetek is elég könnyen javíthatók a hozzáértő szakembereknek, bár esetenként a teljes csere sem ritka, mint ahogyan a zárlemezeké sem. A szárnyak feszülését a túl vastag festékréteg is okozhatja, amit a teljes eltávolításukkal lehet megszüntetni, ez után már az illesztésük is könnyebben elvégezhető. Az ablakkeretek korhadó részegységei, mint a vízvető lécek és az azok alatti tokléc is pótolhatók, vagy némi utómunkálatokat követően kijavíthatók.

Az ilyen típusú ablak másik kritikus része az üvegezés. Költségtakarékos megoldást jelenthet a belső szárnyak 4 mm vastag, keménybevonatos low-e üvegezésűre cserélése, amelyekkel még így is jelentős hőenergia takarítható meg. Bizonyos esetekben a szárnyak üvegbefogadó hornyolását mélyíteni kell, feltéve, ha a szárnyszerkezet ezt elbírja.

Ezekkel a munkákkal elérhető, hogy a lakás légcseréje ideális maradjon, és jelentős hő megtakarítással járjon a befektetésünk az ablakcseréknél ideálisabb áron.

Ha további részletekre kíváncsi, facebookos oldalamon szívesen válaszolok.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...