Megmenthetőek a régi csodálatos ablakok?

Ablakfelújítás – Megmenthetőek a régi csodálatos ablakok?

A lakáskorszerűsítés szinte mindig felveti az ablakok felújításának, esetleg cseréjének kérdését. A régi polgári lakások esetében különösen nehéz a probléma megoldása. A régi ablakok többnyire nagyon rossz állapotban vannak. Ám ha nyitott szemmel járunk a városokban vagy Budapesten, több jó megoldást is láthatunk az ablakcserére és a sikeres, szép az ablakfelújításra is.

Le kell cserélni?

Bár én kizárólag akkor javaslom a cserét, ha a régi fa ablak már tényleg menthetetlen, sajnos a cserét sokan elsősorban anyagi okok miatt választják. Különösen az olcsó, rikító fehér műanyag ablakokkal lehet tönkretenni egy polgári ház homlokzatát.

Azok az ablakok külön kihívást jelentenek, ahol a felső ablakrész íves. Sajnos találunk olyan rossz példát is, ahol az íves homlokzathoz belülről egy normál, szögletes ablakot illesztettek. Az íves ablakok beépítése, akár műanyagból, akár fából készül, mindig pontos, precíz felmérést, tervezést, valamint szakszerű kivitelezést igényel. Akár kiváló fa ablakot, akár valóban megfelelő minőségű, nem olcsó és hitvány műanyag ablakot választunk, hosszú időre megoldódik a szigetelés kérdése, valamint a nyílászárók könnyű működtetése.

Miért maradjon a fa?

Fa ablakot készítettnek azok, ahol az épület műemlék-jellege ezt megköveteli, vagy igényesek otthonuk szépségére. Én mindenkit a fa ablak megtartására biztatok, ha csak lehetséges megmenteni. A fa ablakok gyönyörűek, és megfelelő gondozás, felületkezelés esetén szinte örök életűek.

A régi ablakok felújítása úgy történik, hogy asztalos munka keretében megerősítjük, pászítjuk az ablak nyíló részeit, kicseréljük, pótoljuk azokat az elkorhadt részeket, amelyeket nem lehet felületkezeléssel helyrehozni. Ez után eltávolítjuk a régi festékréteget, kijavítjuk, gitteljük a felületi hibákat, és alaposan átcsiszoljuk az ablakot. Ezután következhet a felületkezelés, a mázolás. Mindezt por, piszok, felfordulás nélkül tudjuk rövid határidővel elvégezni.

Ha további részletek érdeklik, kérdezzen facebookos oldalamon.