Melyik a leggazdaságosabb tüzelő?

Ablakfelújítás – Melyik a leggazdaságosabb tüzelő?

Ha valaki vegyes tüzelésű kazánnal fűt, és választhat a gáz mellé más tüzelőt, télen érdemes megfontolni, melyik anyaggal jár jobban. Cikkünk e kérdésbe nyújt betekintést.

A fa

A fa jó kiindulási pont, ehhez lehet hasonlítani a többi anyag fűtőértékét és árát. A frissen vágott fa körülbelül 50 százalék vizet tartalmaz, ami magas, így nem érdemes vele fűteni. Fűtőértéke 6 és 7 MJ/kg közötti, ami a legrosszabbnak számít a tüzelőanyagok között. A megfelelően kiszárított, vagyis az úgynevezett légszáraz fa fűtőértéke azonban már 14 és 16 MJ/kg közöttire tehető, ami körülbelül 15 százaléknyi nedvességet tartalmaz. Egyszerű tárolással ennél jobban nem lehet kiszárítani a fát, de nem is érdemes bajlódni vele. Ahhoz, hogy ilyen fánk legyen, körülbelül egy évvel a felhasználás előtt meg kell vásárolnunk, és száraz, jól szellőző helyen kell tárolnunk. Ezt csak nagyon kevesen tudják megtenni, a legtöbben a szezon elején – illetve közben – vásárolják a fát, amit azonnal fel is használnak. Ha mindehhez hozzávesszük azt, hogy a nedves fa többet nyom, akkor rögtön láthatjuk, hogy vizes fát vásárolva nemcsak rosszabb minőségű tüzelőt kapunk, hanem kevesebbet is! Azért, hogy legalább ezt a problémát elkerüljük, érdemes inkább köbméterre venni a tűzifát, így a benne lévő vizet sem kell kifizetnünk.

Fabrikett

A fabrikettet faipari hulladékból – leginkább fűrészporból – préselik össze nagy nyomáson, illetve mesterségesen szárítják. Ennek köszönhető, hogy ennek a fűtőanyagnak körülbelül 8–10 százaléknyi nedvességtartalma van csupán, ami igen figyelemre méltó. Fűtőértéke is magasabb a fáénál, körülbelül 18-20 MJ/kg közöttire tehető. Ezen kívül számos előnye van még a fával szemben, többek között jobb hatásfokkal ég, így kevesebb hamu is marad utána, és természetesen nem is terheli annyira környezetünket.

Szén

A jól ismert lángborsó a fekete szenek csoportjába tartozik. Ezek a legkalóriadúsabb, 27–32 MJ/kg közötti értékkel rendelkeznek. Gyakorlatilag minden előnye megvan a szénnek, ami a fabrikettnek, így például szénnel is lehet szépen, kevés koromképződéssel fűteni. A lángborsó ára azonban igen magas.

Barnaszénből leggyakrabban ledvicei dióval találkozunk, amely árban barátságosabb fekete társánál, ugyanakkor fűtőértéke alacsonyabb, 13–18 MJ/kg. A barnaszénnél feltétlenül ügyelnünk kell arra, hogy tárolás során elkezdenek belőle illóolajok kiválni, és megkezdődik az oxidáció, aminek következményeként akár néhány hónap leforgása alatt 10–15 százalékot romolhat a fűtőértéke. Ezért barnaszénből ne vásároljunk fel nagyobb mennyiséget tárolás céljából.

A fentiek alapján nyilvánvaló, hogy a száraz fa a legolcsóbb tüzelő, azonban a fabrikett és a szén is lassabban ég, tehát a hőt is egyenletesen adja le, és praktikusabb a kezelésük is. Ami még fontos: bármilyen is a tüzelőanyagunk, azzal érdemes takarékoskodni. Emellett fontos a tüzelőberendezés és a kémény rendszeres, szakember által történő felülvizsgálata, illetve karbantartása. Földünk megóvása érdekében szintén lényeges, hogy bármennyire is olcsónak tűnik, soha nem égetünk el hulladékot, PET-palackot, kezelt fát, bútorlapot, színes papírt, ruhát vagy üzemanyagot.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...