Menjen vagy maradjon a vasrács az ajtón?

Ablakfelújítás – Menjen vagy maradjon a vasrács az ajtón?

Régi polgári ajtóknál sokszor kerül elő a kérdés: menjen vagy maradjon a régi vasrács. Cikkünk néhány szempontot ajánl a döntéshez.

A riasztóberendezések és a biztonsági ablakok korában ódivatúnak tűnik rácsokkal védeni az ablakot. Ugyanakkor a rácsok optikai védelmet még nyújthatnak – ha a betörőnek döntenie kell, a rács nélküli ajtóval próbálkozik, mert úgy gondolja, hogy a rács lelassítaná a munkáját.

Milyen a biztonsági üveg?

A biztonsági üveg egy olyan többrégetű, aluléccel keretezett üvegszerkezet, ahol a külső réteg helyén egy fóliával ragasztott dupla rétegű üveg található. A fólia nem engedi az üveget kitörni, ezért az csap reped. Így valóban nem lehet az üveget kiszedve a nyílászárón áthaladni. 

Ugyanakkor azzal számolni kell, hogy a zárszerkezetet ettől még ki lehet nyitni, tehát a biztonsági üvegezés mellett szükség lehet egyéb riasztóberendezések beszerelésére is.

A legtöbbször azt szoktam javasolni a lakástulajdonosoknak, hogy maradjon meg a rács – hiszen meg tudjuk szépen őrizni a felújítás során. Persze a tökéletes a riasztó és van biztonsági üveg, lehet, hogy tényleg csak az optikai biztonságot szolgálja, hogy a betörő tovább menjen a rácsos ajtó előtt egy könnyebb préda érdekében.

Ha hasonló gonddal küzd, hívjon vagy írjon elérhetőségeinkre, szívesen megnézzük, mit tehetünk a megoldás érdekében.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.