Mennyi függönyanyagot vásároljunk?

Ablakfelújítás – Mennyi függönyanyagot vásároljunk?

A ráncolt vagy behúzó szalaggal ellátott függöny esetén sokakban felmerülhet az a kérdés, hogy pontosan mennyi függönyanyagot érdemes vásárolni ahhoz, hogy a függöny tényleg szép hullámokat adjon az ablak előtt.

A függönyök, lakástextilek mindig otthonos hangulatot adnak, befejezetté teszik a tereket. Mindenki arra vágyik, hogy otthonának helyiségei szépen függönyözöttek legyenek, amelyhez hozzátartoznak az akár földig vagy legalábbis az ablak aljáig leérő, „hullámos” függönyök is.

Ezek akkor mutatnak szépen, ha kellő mennyiségű anyagból készülnek, ekkor mutatják ugyanis legszebb formájukat. De vajon mennyi plusz függönyanyagra van ehhez a hullámhoz szükség, illetve van-e különbség abban, hogy milyen típusú függönyanyagra esik a választásunk?

Az általános, kellően igényes sűrítési aránypár az 1 a 2-höz, amely a legtöbb anyagtípusnál alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy 1 folyóméter széles felület befedéséhez 2 folyóméter széles anyag szükséges, ha azt szeretnénk, hogy a függöny kellően szép redőzésű, valóban hullámos legyen.

Különböző anyagok esetében a redőzési, illetve sűrítési arány különböző is ehet, az egyes anyagtípusokat illetően az alábbi aránypárokkal lehet és érdemes számolni:

Fényáteresztő anyagok

  • Organza: 1:2,5 vagy 1:3 arány
  • Voile: 1:2-1:2,5 arány
  • Jacquard: 1:1,5-1:2 arány
  • Sablé: 1:2 arány

Sötétítő anyagok

  • Sötétítő (lágyabb kelme): 1:2 arány
  • Sötétítő (bútorszövet): 1:1,5 arány

A fenti általános arányt, illetve az egyes anyagtípusokhoz tartozó aránypárt alkalmazva biztosak lehetünk benne, hogy függönyeink szépen mutatnak majd otthonunkban a felújított ablakaink előtt!

Ha további információra van szüksége, facebookos oldalamon is elérhet.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...