Mennyibe kerül a fűtéskorszerűsítés?

Ablakfelújítás – Mennyibe kerül a fűtéskorszerűsítés?

Bár a rezsiköltségek fogyasztói árát az állam szabályozza, közvetve azonban mindenki érzi a koronavírus-járvány gazdasági hatásait. Az egyénnek kevés ráhatása van a világgazdasági folyamatok befolyásolására, ugyanakkor a rezsiköltségek csökkentésére vagy kiváltására azonban több lehetőség is adódik – az egyik leghatékonyabb ezek közül a fűtéskorszerűsítés

A fűtéskorszerűsítési lehetőségek közé tartozik többek között a meglévő kazán cseréje, a fűtési rendszer napelemről vagy egyéb forrásból árammal való működtetése, de szóba jöhet az erre alkalmas rendszereknél az automatizálás is. Az eredményes korszerűsítéshez a hőszigetelés felülvizsgálatára vagy modernizálására is szükség van – ide a nyílászárók minősége, illetve az ingatlan be-, illetve ráépített szigetelése tartozik.

Családi ház korszerűsítése

Elsőként egy családi ház esetén számolták ki a szakértők a fűtéskorszerűsítés költségeit, ahol az elavult konvektoros fűtést hőszivattyús technológiára cserélnék, de további munkálatokra is szükség van a megfelelő hőtartáshoz. Egy hőszivattyús fűtési rendszer napelemről való működtetéssel megoldható, így akár teljes egészében hálózati energiaforrás nélkül is fűthetjük, hűthetjük az ingatlant. A rendszer kiépítése azonban költséges, a hőszivattyú és napelem rendszerekre is három-három millió forintot lehet becsülni. Emellett a ház külső szigetelésére és a nyílászárók felújítására, esetleg cseréjére is érdemes költséget számolni – így jön ki a végösszeg hozzávetőleg 8 millió forintra.

Egy belvárosi lakás korszerűsítése

Nézzünk meg egy belvárosi lakást is, ahol egy meghibásodás miatt szükségessé vált a kazán cseréje, illetve a régi fa ablakok modernizálása is esedékessé vált. Ezeket a munkálatokat a szakértők számításai alapján hozzávetőleg egymillió forintból meg lehet oldani. A kazán cseréje önmagában 4–500 ezer forintot tesz ki, négy megfelelő minőségű ablak cseréje pedig szintén ebbe az árkategóriába esik – hozzátéve, hogy az ablakok megfelelő felújítása akár olcsóbb is lehet. Akár már 1–200 ezer forintból kialakítható a fűtési rendszer automatizálása, amivel programozhatóvá és energiatakarékosabbá tehető a rendszer.

A munkálatok finanszírozásra több lehetőség is van. Ezek közül a sokak által várt lakossági napelemes pályázat december 6-án indul, és akár 11 millió forintot is adhat napelemes fűtéskorszerűsítésre.

Ha megnézné, hogy a rezsicsökkentés érdekében mit lehet tenni meglévő ablakaival, hívjon vagy írjon elérhetőségeinkre, szívesen megnézzük, mit tehetünk a megoldás érdekében.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.