Merre nyíljon az ajtó? Meg lehet ezt fordítani?

Ablakfelújítás – Merre nyíljon az ajtó? Meg lehet ezt fordítani?

Felújításkor, építkezéskor látszólag ez a legkisebb probléma, de valójában nem is annyira kicsi: új ajtók beszerzésekor és beépítésekor, főként pedig teljesen új lakótér kialakítások azt is végig kell gondolnunk, merre nyíljanak az ajtók. 

Ha csupán egy vagy két ajtót cserélünk le, akkor természetesen a többihez illeszkedhet, ha viszont most épül a házunk vagy valamennyi szobabejáratot szeretnénk felújítani, alaposan mérlegelni kell a kérdést. Célszerű, ha az egy helyiségbe nyíló ajtók egy irányba is nyílnak – bár az a legegyszerűbb, ha egyazon lakás összes ajtaja ugyanabba az irányba nyitható. Ha a helyiség, amelybe a legtöbb – vagy az összes – ajtó nyílik, viszonylag nagy, akkor érdemes lehet a nyitásukat ebbe az irányba tervezni, így kevesebb helyet vesznek el a kisebb terekből.

Azt is fontos lehet átgondolni, hogy lakásunk helyiségeiben hol közlekedünk a legtöbbet. Magától értetődő, hogy a bútorok helyzetét is tanácsos figyelembe venni. Az olyan apró szokásokat is érdemes lehet észben tartani, mint hogy melyik lehetőség állna inkább kézre, vagy egyes helyiségekben szoktunk-e pakolni, ha igen, akkor melyik változat lehet az előnyösebb stb. Sok olyan mindennapi szituáció adódhat, amelyekben igenis lényeges, hogy éppen melyik irányba nyílik az ajtó, ezért is kell ezt a döntést alaposan átgondolni: hogy minél zökkenőmentesebbek és komfortosabbak legyenek mindennapjaink.

A belső ajtók nyitási iránya megfordítható-e?

Fontos kérdés, sokszor felmerül. Van-e olyan eset, ahol nem lehet ezt megtenni? A felújítások után a régi házak teljesen új struktúrát kapnak, például nem egy esetben iroda válik belőlük, ahol az eredeti nyitási irány veszélyezteti a terveket.

Alapesetben a nyitási irány fordítható, azonban a nyitás kiképzése nem, tehát ha kívülről nyílik, akkor abból nem lehet belülről nyílót csinálni, mert a falcok kiképzése nem a megfelelő helyen van. Ebben az esetben a tokcserével oldható csak meg a változtatás. Azonban ha a kérés arra irányul, hogy balosból jobbos legyen, ott tudunk segíteni.

Ha nem szeretné látni az ajtók pántjait, akkor mindig befelé nyíló ajtót válasszon. Ha pedig a látható ajtókeret zavarja, akkor döntsön egy kifelé nyíló ajtó mellett. Ha egymás mellé több ajtó kerül, akkor minden ajtó azonos irányba nyíljon. Figyeljen a villanykapcsolók elhelyezésére is. A lényeg, hogy a helyiségbe belépve egy mozdulattal, azonnal fel tudja kapcsolni a szobavilágítást. Egy közlekedőre (előtérbe) nyíló ajtónak van még egy kellemetlen tulajdonsága. Képes kisebb balesetet okozni, ráadásul egy hirtelen felnyílással nem csak a fejünket veszélyezteti, de akadályozza a közlekedő „forgalmát” is.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.