Mi mit jelent lakások esetén? Segítő szómagyarázat I.

Ablakfelújítás – Mi mit jelent lakások esetén? Segítő szómagyarázat

Hazánkban sok hirdető és időnként néhány ingatlanos is tévesen használja a kifejezéseket. Mi most néhány kifejezést megpróbálunk tisztázni, hogy mind a vevő, mind az előadó egyformán tudjon gondolkodni.

Garzon

Kis alapterületű, legfeljebb 40 négyzetméteres, fél- vagy egyszobás lakás. Általában a fürdő, a WC és a konyha külön helyiség, elválasztva a szobától. A fiatalok körében különösen népszerű.

Stúdiólakás

Divatos kifejezés, amit tévesen a garzonlakás szinonimájaként használnak. A stúdiólakás sajátossága, hogy egylégterű. A konyha, előszoba, hálószoba nincs leválasztva egymástól, sőt, olyan esetek is előfordulnak, hogy a fürdőszoba sincs fix falakkal elkülönítve. Amerika egyes részein az L alakú, de szintén egylégterű modellek terjedtek el. A stúdiólakás – ellentétben a garzonnal – nem feltétlenül kis alapterületű, találkozhatunk akár 80 négyzetméteres kivitelezéssel is, bár ezek ritkák.

Szuterén, szuterénlakás

Jelentése: alagsori vagy pincelakás. A szuterénszintet a szecessziós villák egykori cselédlakásai foglalták el. A helyiség padlója a talajszint alatt van, ezt a talaj domborzati egyenetlensége is okozhatja. Nem egy teljes emelet szintjével van lejjebb, de így is normálméretű ablakokkal rendelkezik. Szuterénlakásnak azokat a lakásokat nevezzük, melyek padlójának egésze a talaj szintje alatt van. Hátrányuk, hogy ezek az otthonok gyakran vizesednek és penészedésre hajlamosak, a szellőztetés pedig az utca pora miatt nehézkes. 

Manzárdlakás

A kifejezés jelentése: törött tető. Egy Mansart nevű francia építészről és unokaöccséről nevezték el ezt a fajta tetőtér-beépítést, mert ők terjesztették el. A manzárd egy tört síkú nyeregtetőfajta, ami fölfelé 45 foknál nagyobb, általában 70-80 fokos dőlésszöggel kezdődik, majd egy lapos, 10–20 százalékos dőlésben végződik. Ez a speciális tetőkialakítás biztosítja a tetőtér lakásként való kihasználását, mert ennek a módszernek köszönhetően a teljes tetőtéri alapterület hasznosítható.

Penthouse

Mitől lesz egy lakás penthouse?

  • A penta görögül ötöt jelent, innen ered a kifejezés, így az egyik legfontosabb kritériuma a penthouse lakásoknak, hogy minimum 4 emelet kell, hogy alattuk legyen.
  • Mindig a legfelső emeleten találhatóak.
  • Nagy (min. 100 négyzetméteres) alapterületű, gyakran a klasszikus családi házak beosztásához hasonlít ezeknek az ingatlanoknak a beosztása is.
  • A lakáshoz tartozó terasz minimum a lakás felével, de inkább a lakás méretével megegyező méretű, és ideális esetben egybefüggő a lakással. Külföldön nem ritkaság akár a lakás méretéhez képest dupla akkora terasszal építeni ezeket az ingatlanokat.
  • Legalább három égtáj felé nyitott, panorámás megvalósítás jellemzi. Itthon ebből gyakran csak két irány teljesül.
  • A lift arra az emeletre csak speciális kártyával vagy kóddal megy fel, és gyakran egyből a lakásba léphetünk a liftfülkéből.

Ha további információkra lenne szüksége, olvassa el cikkünk folytatását, de facebookos oldalunkat is jó szívvel ajánljuk!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...