Mi mit jelent lakások esetén? Segítő szómagyarázat II.

Ablakfelújítás – Mi mit jelent lakások esetén? Segítő szómagyarázat

Hazánkban sok hirdető és időnként néhány ingatlanos is tévesen használja a kifejezéseket. Mi most néhány kifejezést megpróbálunk tisztázni, hogy mind a vevő, mind az előadó egyformán tudjon gondolkodni. Cikkünk első részét itt találja meg.

Loft vagy loftlakás

Az Egyesült Államokból lehet ismerős a kifejezés, pedig Angliából indult, előfutárának pedig a párizsi padláslakásokat tekinthetjük. Üzemcsarnokok, gyárépületek és raktárak funkcióváltásáról van szó, ugyanis az ezekből kialakított lakások a loftok. Leggyakrabban emeletmagas ablakok szegélyezik, ráadásul kezdetben rendkívül olcsók voltak ezek az ingatlanok, így a szegény művészek kedvelt otthonaivá és műtermeivé váltak.

Manapság már a luxuskategóriát képviselik, és nagyon divatosak hatalmas méreteik és belmagasságuk miatt. A belmagasság minimum 3 méteres, de inkább 5-6, ami a téli fűtésköltségeket nagymértékben megnöveli. Hatalmas egybefüggő terek jellemzik, általában 120 négyzetmétertől indulnak, de több száz négyzetméterig terjedhetnek. Minimalista, indusztriális stílusú lakások, ahol a nyers, kezeletlen betonoszlopok és szabadon futó csőrendszerek teszik sajátossá a hangulatot. Budapesten több kerületben is találkozhatunk ilyen lakásokkal, de ezeknek csak egy része eredeti, a többi új építésű, az erre a fajtára jellemző vonások meghagyásával. Egy igényesen kialakított loftlakás itthon több tízmilliónál kezdődik, de ennek többszörösét is elérheti a luxusszinttől függően.

Szobák és egyéb helyiségek

  • Hall: Egy olyan ablaktalan helyiség, ahonnan ajtók nyílnak a többi szobába. A nagykönyv szerint legalább 8–10 négyzetméteres kell, hogy legyen, de a valóságban a panellakásokban ritkán érik el ezt a méretet. Mindenképpen egy olyan közlekedő, ami hasznosítható. Nem keverendő össze az előszobával, de legtöbbször az előszoba a hallba vezet. Leggyakrabban étkezőt, amerikai konyhás nappalit vagy gardróbot alakítanak ki belőle.
  • Alkóv: Egy kisebb, ablaktalan helyiség vagy fülke, ami egy átboltozott nyíláson kapcsolódik egy nagyobb helyiséghez. Eredetileg dolgozószobát vagy könyvtárszobát takart, de a legtöbb esetben hálószobaként szerepel.
  • Loggia: A hagyományos erkélytől annyiban tér el, hogy nem lóg ki az épület síkjából, illetve felülről és két oldalról zárt. Könnyen beépíthető erkélyfajta, de a beépítés ténye nem követelmény a loggiánál.
  • Franciaerkély, franciaablak: Megtévesztő kifejezés, mert a valóságban nincs erkély. Egy korláttal ellátott teraszajtót jelöl ez a fogalom. A homlokzat síkjából néha egy keskeny szegély kilóg, de igazi kilépésre nem szolgál. Kihasználási lehetőségei korlátozottak, elsősorban a szellőztetést és a fény beengedését könnyíti meg, balkonvirágokkal díszíthető. Télen egy üveg üdítő, nyáron egy adag kovászos uborka tárolására vagy teregető kiakasztására szokták leginkább használni. Ezekre tökéletesen alkalmas.

Ha további információkra lenne szüksége, olvassa el cikkünk előzményét, illetve folytatását, de facebookos oldalunkat is jó szívvel ajánljuk!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...